Noodrem

Een noodrem is een inrichting waarmee een voertuig, elektrisch apparaat of een machine in geval van nood tot stilstand kan worden gebracht.

Noodrem in Nederlandse trein rond 2005. Door met een sleutel de knop in het midden te draaien, kan het treinpersoneel de trein weer in bedrijf zetten.
Noodrem in een Duitse trein rond 1920

Treinen, trams en metro's

Het bekendst voor het algemene publiek is de noodrem in de trein, tram of metro, waaraan in geval van nood door elke reiziger getrokken kan worden. Misbruik van dit remsysteem komt regelmatig voor, maar is strafbaar. Het is geen aparte rem, maar een speciale bediening van de gewone rem. Bij sommige voormalige treinen (o.a. de Nederlandse Mat '46 en Hondekop) was het een ketting die boven de ramen langs alle compartimenten liep.

Vanouds worden de remmen van een trein bediend door een leiding met perslucht die door de hele trein loopt (zie westinghouserem). De noodrem zorgt ervoor dat de druk in de leiding wegvalt, waardoor de hele trein remt.

Om misbruik en oponthoud te voorkomen zijn sommige noodremmen uitschakelbaar bijvoorbeeld bij het vervoer van hooligans die vaak massaal aan de noodrem trekken. Met een uitgeschakelde noodrem mag de trein enkel met beperkte snelheid rijden.

In moderne treinen, trams en metro's is een noodknop waarmee de passagier niet zelf kan remmen, maar contact kan leggen met de bestuurder, die vervolgens op de melding reageert door de trein tot stilstand te brengen, maar die ook een andere actie kan ondernemen. Dit systeem werkt trager, maar voorkomt vertragingen of schade in het geval van misbruik.

Soms is er op het perron een noodknop waarmee een vertrekkende trein tot stilstand kan worden gebracht.[1]

Treinen en sommige trams en metro's hebben bovendien een dodemansknop. Dit is een noodrem die automatisch in werking treedt als de machinist onwel wordt.

Roltrap en lift

Roltrappen en liften hebben ook een noodknop. Het komt vaak voor dat roltrappen of liften door misbruik stil staan.

Pretparken

Ook de meeste attracties in een pretpark zoals onder meer achtbanen en botsauto's beschikken over een noodrem (meestal een noodknop). Zo kan de beheerder door de stroom uit te schakelen of noodremmen te activeren de attractie tot stilstand brengen.

Machines

Verder kan men een noodrem aantreffen bij bijvoorbeeld werkvoertuigen zoals kraanwagens,hijskranen en bulldozers maar ook bij landbouwvoertuigen. In fabrieken komt men ze tegen bij allerlei soorten machines en bijvoorbeeld bij een lopende band.

Auto's

Een andere definitie van noodrem is een apart remsysteem, dat kan worden gebruikt als de gewone rem faalt. In een auto kan de handrem als zodanig worden gebruikt. De handrem is minder effectief dan het gewone remsysteem, maar werkt ook zonder de rembekrachtiging.

Vliegtuigen

De Parkeerrem kan in sommige vliegtuigen ook gebruikt worden als noodrem, bijvoorbeeld bij vliegtuigen van de fabrikant Airbus, waar de parkeerrem wordt aangestuurd door een ander hydraulisch systeem dan de normale rem. Soms staat in dat geval deze tekst op de rem: Parking / Emergency Brake. Het gebruik als noodrem veroorzaakt bij sommige vliegtuigtypes schade aan de wielen van het vliegtuig.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.