Windmolenbroek

De Windmolenbroek is een wijk in het zuiden van de stad Almelo. De wijk telt 14.500 inwoners en is daarmee de grootste wijk van Almelo. In de wijk bevinden zich onder andere de ZGT Almelo, een sporthal, diverse scholen, een wijkcentrum en een winkelcentrum.

Het Windmolenbroek
Wijk van Almelo
Kerngegevens
Gemeente Almelo
Coördinaten52°20'2"NB, 6°38'17"OL
Inwonersca 14.500
Overig
Postcode(s)7609
Diverse namen uit de wijk Windmolenbroek zijn terug te vinden op oude kaarten zoals deze van het Ambt Almelo uit 1866. Op deze kaart bijvoorbeeld de Windmolerbroeklaage en het Nijreesveld. Ook zijn straatnamen in de wijk terug te voeren op namen op de kaart: bijvoorbeeld de Weezebeeksingel, de Sumpel, de Nieuwe Gravenweg, ed.

Kenmerkend voor de Windmolenbroek is de groene opzet van de wijk met vele woonbuurten. Bijna alle straten in de wijk zijn gebaseerd op vogelnamen. Bijzonder is ook het feit dat de fietspaden die dwars door de wijk lopen het oorspronkelijke wegenpatroon van vroeger volgen. De wijk heeft drie fietstunnels om het fietsverkeer naar de stad te voorzien van een veilige doorgang. Sinds 2008 is de Meubelboulevard verbonden met het ziekenhuis door middel van een loop- en fietsbrug. Een gedeelte van de Windmolenbroek is voorzien van stadsverwarming. Cogas heeft in de wijk Windmolenbroek een warmtecentrale die deels op het milieuvriendelijke stortgas draait.

Historie

Bij de bouw van de wijk begin jaren 80 zijn veel boerderijen, bomen en houtwallen gespaard gebleven omdat eromheen gebouwd is. De naam Windmolenbroek is afgeleid van de Windemoele op 't Broek, een windkorenmolen uit 1645 die eigendom was van de Graaf van Rechteren en die +/- 75m. ten oosten van de (Windmolenbroeksweg-) brug over de Weezebeek (toen: Molenbeek) aan de noordkant van de beek stond.Buurten

Buurten

De wijk is vanuit de oorsprong ingedeeld in de volgende buurten:

Buurten

De wijk is ingedeeld in de volgende buurten:

Groeneveld

Het Groeneveld is een buurt tussen de Weezebeeksingel en de Weezebeek. In het westen van deze buurt staan het waterschapsgebouw van het Waterschap Regge en Dinkel en voornamelijk vrijstaande woningen. In het oosten staat het Polman Stadion. Daartussen ligt een locatie van het ROC van Twente en de Woonboulevard van Almelo. Zie kaart.

Kanaalzijde

De buurt Kanaalzijde grenst aan het Twentekanaal. Het gebied Leemslagen met de daarin gelegen Leemslagenplas is onderdeel van deze buurt. De Leemslagenplas is ontstaan door zandwinning vanaf de jaren 80 tot en met 2001. De 30 meter diepe plas wordt sinds het najaar van 2001 gebruikt door Onderwatersportvereniging Galathea. De club heeft begin 2004 op ruim 20 meter diepte - met toestemming van de gemeente Almelo en het Waterschap Regge en Dinkel - een gestript en volledig schoongemaakt wrak van een 17 meter lange Urker kotter als duikobject laten afzinken. Zie kaart.

Leemslagen-Noord

Zie kaart.

Leemslagen-Zuid

Zie kaart.

Zeven Bosjes

Zie kaart.

Leemslagen-Oost

Leemslagen-Oost ligt tegenover de Woonboulevard aan de andere kant van de Weezebeeksingel. ZGT Almelo ligt in deze buurt. Zie kaart.

Huttenveld

Huttenveld is het gebied rondom de zogenaamde Huttenvijver die midden in de wijk ligt. De buurt bestaat voornamelijk uit woningen. In deze buurt ligt ook de sporthal met een wijkcentrum. Zie kaart.

Maardijk

Maardijk ligt tegenover het Polman Stadion aan de andere kant van de Weezebeeksingel. De buurt bestaat onder meer uit de industrieterreinen Windmolen en Twentelaan. Zie kaart.

De Grens

De Grens bestaat voor het grootste gedeelte uit industriegebied Twentepoort West. In het zuiden grenst het aan Bornerbroek. Zie kaart.

Nijrees

Het Nijrees is een Vinex-buurt en heet officieel Buitenplaats het Nijrees. De buurt kent geen eigen voorzieningen. Het Nijrees is gelegen aan de rand van het Nijreesbos en het Dikkersbos. Opvallend is het energiezuinige karakter van de buurt: veel huizen in het Nijrees zijn uitgerust met zonnepanelen.

Alle straatnamen in de wijk zijn afkomstig uit de tuinarchitectuur. Onder de naam Nijrees Noord zijn er plannen om Nijrees in het noorden uit te breiden met 96 woningen. Zie kaart.

Verspreide huizen wijk 19

Deze buurt ligt om de buurt Nijrees. Hier ligt onder andere het industrieterrein Twentepoort Oost. Zie kaart.

Uitbreidingsplannen

Er zijn plannen voor uitbreiding van de Windmolenbroek aan de westkant van het Twentekanaal rondom de Leemslagenplas. Het gaat hier om een uitbreiding van ongeveer 300 woningen.

Vooralsnog zijn de plannen op een laag pitje gezet, daarbij is ook nog een kans aanwezig dat niet alle 300 woningen gebouwd zullen gaan worden. Onderdeel van het plan is ook een extra fietsverbinding met een nieuwe fietsbrug over het kanaal.

Openbaar vervoer

De wijk is voorzien van vier buslijnen die worden bediend door Twents van Syntus:

  • Lijn 21: Stadsdienst Almelo: Station - Centrumplein - Ziekenhuisgroep Twente - Windmolenbroek - Centrumplein - Station
  • Lijn 22: Stadsdienst Almelo: Station - Centrumplein - Windmolenbroek - Ziekenhuisgroep Twente - Centrumplein - Station
  • Lijn 26: Stadsdienst Almelo: Station - Centrumplein - Rembrandtlaan - Ziekenhuisgroep Twente

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.