Nevers (stad)

Nevers is een stad en gemeente in de Franse regio Bourgogne-Franche-Comté. Het is de prefectuur van het departement Nièvre. Nevers had in 2009 37.470 inwoners. Het grootstedelijke gebied werd in 1999 geschat op 100.566 inwoners.

Nevers
Stad in Frankrijk

Situering
RegioBourgogne-Franche-Comté
DepartementNièvre (58)
ArrondissementNevers
Kantonhoofdplaats van 4 kantons: Nevers-Nord, Nevers-Est, Nevers-Sud en Nevers-Centre
Coördinaten46° 59 NB, 3° 10 OL
Algemeen
Oppervlakte17,3 km²
Inwoners (1 jan. 2011)36.210
(2.093,1 inw./km²)
Hoogte167 - 238 m
Overig
Postcode58000
INSEE-code58194
Websitehttp://www.nevers.fr
Foto's
Porte de Paris
Portaal    Frankrijk

Geschiedenis

Ludovico Gonzaga en Henriëtte van Nevers in een lithografie uit de 19e eeuw.

De naam van de stad in de Gallo-Romeinse tijd was Noviodunum Aeduorum. Later werd dit veranderd in Nebirnum. Er zijn uit deze periode veel medailles en andere voorwerpen gevonden in Nevers. Julius Caesar vestigde er een opslagplaats voor proviand en legerbenodigdheden. Ook werden er gevangenen ondergebracht. In 52 v.Chr. begon hier de strijd tegen de opstandige Aedui.

In de vijfde eeuw werd Nevers een bisschopszetel. De wereldlijke heerschappij van de hertogen dateert van het begin van de 10e eeuw. In de 14e eeuw was er korte tijd een universiteit gevestigd. Deze was hierheen verplaatst vanuit Orléans en keerde daar ook weer terug. De Nivernais was een zelfstandige Franse provincie tot bij het einde van het Ancien Regime.

In 1565 werd Ludovico Gonzaga van het Italiaanse huis Gonzaga door huwelijk met Henriëtte van Nevers hertog van de stad. Hij haalde Italiaanse pottenbakkers naar de stad en legde daarmee de basis voor de faience-industrie. Nog steeds wordt er in Nevers aardewerk vervaardigd, zij het op kleine schaal. In 1595 werd hun zoon Karel bij de dood van zijn vader de opvolger. In de Mantuaanse Successieoorlog (1628-1631) werd hij tevens hertog van Mantua en markgraaf van Monferrato, waarmee hij de lijn Gonzaga-Nevers vestigde. Bij Karels dood in 1637 werd zijn kleinzoon Karel II van Mantua op 8-jarige leeftijd hertog van Nevers. Tot 1647 regeerde hij onder regentschap van zijn moeder Maria Gonzaga. Door geldproblemen moest Karel het hertogdom Nevers in 1659 aan kardinaal Mazarin verkopen, waarmee het onderdeel van Frankrijk werd. In 1661 stond Mazarin het Hertogdom Nevers af aan zijn neef Philippe, telg van de invloedrijke Romeinse adellijke familie Mancini. In 1707 werd hij opgevolgd door zijn zoon François Mancini. Deze werd op zijn beurt in 1768 opgevolgd door zijn zoon Louis-Jules Mancini als 3e en laatste Hertog van Nevers.

Geografie

Nevers ligt in een heuvelachtige omgeving op de rechteroever van de Loire aan de samenvloeiing met de Nièvre. 6 km stroomafwaarts mondt de Allier uit in de Loire bij Le Bec d'Allier.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

Stadsbeeld

Nevers heeft een kathedraal, de Cathédrale de Saint-Cyr et Sainte-Julitte. De bouw ervan duurde van de 11e tot de 16e eeuw. Het opvallendste aan het gebouw is dat er twee koren zijn. Het oostelijke koor is gotisch, het westelijke is romaans.

De romaanse kerk Saint-Étienne werd in de 11e eeuw gebouwd. De kerk heeft een koorsluiting met 3 straalkapellen.

De Chapelle Sainte-Mairie, vroeger onderdeel van een klooster, heeft een monumentale gevel in Italiaanse barokstijl.

In de Porte du Croux, een overblijfsel van de vestingwerken, is een archeologisch museum gevestigd.

Verkeerssituatie

Het spoorwegstation Nevers is gelegen aan de hogesnelheidslijn LGV Grand Centre Auvergne (in planning) die rond 2020 Parijs via Orléans en Clermont-Ferrand met Lyon zal verbinden. Het vliegveld Nevers-Fourchambault wordt voornamelijk gebruikt voor recreatief en zakelijk luchtverkeer. De snelweg A77 leidt via de A6 over 225 km naar Parijs.

Onderwijs

Beroemde inwoners

Nevers is schouwplaats van de film Hiroshima mon amour van Alain Resnais.


vorige etappe
Prémery
Jakobsweg

Via Lemovicensis
volgende etappe
Saint-Pierre-le-Moûtier
Zie de categorie Nevers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.