Narcisklokje

Narcisklokjes (Leucojum l.s.) zijn bolgewassen uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae).

Narcisklokje
Lenteklokje (Leucojum vernum)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Amaryllidaceae (Narcisfamilie)
geslacht
Leucojum
L. (1753)
Afbeeldingen Narcisklokje op Wikimedia Commons
Narcisklokje op Wikispecies
Portaal    Biologie

Bij de sneeuwklokjes (Galanthus) zijn de drie binnenste – meestal uitgerande – tepalen kleiner dan de buitenste en vertonen één of twee groene honingmerken. Bij de narcisklokjes hebben de zes bloemblaadjes daarentegen allemaal dezelfde lengte.

APG II-systeem classificatie van de narcisklokjes

Het geslacht Leucojum lato sensu kent elf verschillende soorten. Twee daarvan, inheems maar zeldzaam in België en Nederland, worden vrij vaak gekweekt: het lenteklokje (Leucojum vernum) en het zomerklokje (Leucojum aestivum).

Cladistiek en DNA-sequentie analyse hebben aangetoond dat deze twee soorten nauwer verwant zijn met het geslacht Galanthus, waaronder het Gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis), dan bij de andere soorten, die nu worden ondergebracht bij het geslacht Acis. Deze negen soorten, die vooral uit erg droge streken voortkomen, zijn meestal inheems in een beperkt aantal Atlantische en mediterrane regio’s.

Etymologie

De wetenschappelijke naam is afgeleid van het Oudgriekse λευκόιον (van λευκός = wit, en ἴον = viooltje en andere geurige bloemen), dat wil zeggen plant met fraaie, witte bloemen[1]. De Nederlandse naam zal afkomstig zijn van de narcis en de klokvorm van de bloempjes.
De Franse naam van het narcisklokje is nivéole dat van het Latijnse woord niveus (sneeuwwit) is afgeleid.

Zie de categorie Leucojum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.