Millennium Iconoclast Museum of Art

Het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) is een privaat museum voor hedendaagse kunst in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Het museum bevindt zich vlak aan het kanaal Brussel-Charleroi meer bepaald de Henegouwenkaai 41.

Millennium Iconoclast Museum of Art
LocatieSint-Jans-Molenbeek
 België
Coördinaten50° 51 NB, 4° 20 OL
Themastreet art
Opgericht2016
Personen
DirecteurMichel de Launoit
Florence de Launoit
ConservatorAlice van den Abeele
Raphaël Cruyt
Aantal bezoekers36.000 (2016)[1]
Detailkaart

Website
Portaal    Kunst & Cultuur

Toelichting

Het museum, dat gehuisvest is in een voormalige brouwerij van Belle Vue[2] opende zijn deuren op 15 april 2016. De opening was echter een maand voordien gepland, maar deze werd uitgesteld door de aanslagen te Brussel van 22 maart.[3] Het museum toont een permanente collectie van ongeveer 40 werken geschonken door een mecenas en organiseert tijdelijke tentoonstellingen. Verder heeft het vier verdiepingen tellende museum een museumwinkel, een eetgelegenheid en twee panoramische uitkijkpunten over het kanaal en Brussel.
Het museumaanbod mikt op kunst vanaf het jaar 2000 onder het motto cultuur 2.0 of internetcultuur. Bij dit alles spelen minder voor de hand liggende muzikale genres zoals rock, electro, hiphop en folk een rol. Ook grafische kunstuitingen, tatoeage, urban street art en zelfs sporten als skateboarding en surfing komen aan bod.

De Brusselse Regering kende aan het MIMA een subsidie toe van 40 000 euro voor het organiseren van de eerste drie tentoonstellingen in 2016 en 2017. Men kon vlak na de opening van het museum rekenen op een duizendtal bezoekers per week.
Alice van den Abeele, die het museum samen met Raphaël Cruyt, Michel en Florence de Launoit oprichtte, werd door Politico Europe begin 2017 uitgeroepen tot een van de 28 toekomstbepalende personen van Europa.[4] In maart 2020 lanceerde het museum een crowdfundingcampagne om de verliezen op te vangen veroorzaakt door de verplichte sluiting vanwege de coronacrisis.[5]

Tijdelijke tentoonstellingen

2016

De openingstentoonstelling heette City Lights met vijf kunstenaars uit Brooklyn met name Maya Hayuk en Momo bekend om hun kleurrijke mural art, Swoon en het duo Faile.

2017

  • De graffitikunstenaar Boris Tellegen, beter bekend als Delta, stond centraal in de tweede expositie A Friendly Takeover. Verder was er werk te zien van onder meer Swoon, Escif, KATSU, FAILE, Barry McGee, Ari Marcopoulos, Parra, Invader, Maya Hayuk en Fuzi UVTPK.[6]
  • De derde tentoonstelling Art is comic toonde werk van zes jonge kunstenaars die hun publiek bereikten via de sociale netwerken. Alle zes bevinden zij zich in het grensgebied tussen strip, illustratie, cartoon en animatie. Mima wilde er met pretparkachtige installaties humorvolle en esthetische ervaringen oproepen. De expositie toonde werk van Brecht Evens die via een aantal storyboards een inkijk gaf rond de creatie van zijn striproman The city of Belgium. Verder werk van Brecht Vandenbroucke, Mon Colonel&Spit, Jean Jullien, de Deense HuskMitNavn (dat staat voor Herinner je je mijn naam?) en Joan Cornellà.[7][8]

2018

  • Wonderland (januari-april), installaties van de Zweedse streetartkunstenaars Akay en Olabo.
  • Get up, stand up! (mei-september), meer dan 450 protestaffiches uit de periode van mei 1968 tot 1973, uit een dertigtal landen. Plus de installaties "Frappez les gradés" van Julio Le Parc, voor het eerst gecreëerd in 1971.

Site MIMA

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.