Microsoft Azure

Microsoft Azure Platform (voorheen: Windows Azure Platform) is een cloud computing-platform van Microsoft waarmee een aantal internetdiensten aangeboden kan worden via het internet of binnen de omgeving van het eigen bedrijf. Microsoft wil hiermee de concurrentie aangaan met andere cloudsystemen die software as a service (SaaS) aanbieden, zoals Google Compute Engine van Google en EC2 van Amazon. Deze software hoeft niet geïnstalleerd te worden op de computer van de gebruiker, alles gebeurt via het web; aan de server-kant. Ook toegang tot bestanden en mappen gebeurt via een web-interface, er zijn APIs beschikbaar of er is toegang mogelijk middels andere protocollen, zoals: FTP, SFTP en SSH. Het Azure Services Platform gebruikt een aangepast besturingssysteem Microsoft Azure om een cluster van servers te beheren die in het datacenter van Microsoft staan.

Microsoft Azure
OntwikkelaarMicrosoft
UitgebrachtFebruari 2010
StatusActief
BesturingssysteemMicrosoft Windows

Linux

Websiteazure.microsoft.com/nl-nl
Portaal    Informatica

Community Technology Preview (CTP)

CTP was de proefperiode voor Microsoft Azure van 2008 tot 2010. Tijdens de CTP konden softwareontwikkelaars gratis de Microsoft Azure SDK en de Windows Azure Tools voor Microsoft Visual Studio downloaden om een cloudomgeving te simuleren op hun eigen systeem. Als ze zich inschreven voor het CTP-programma kregen ze tijdelijk gratis toegang tot de Azure Platform Services om die te testen en Microsoft te helpen bij het debuggen. Sinds 1 februari 2011 is de uiteindelijke versie van Microsoft Azure op de markt. Ontwikkelaars moeten nu de vastgelegde prijzen betalen als ze verder gebruik willen maken van de diensten.

Diensten

Het platform levert vijf diensten:[1]

De diensten kunnen zowel los van elkaar als gecombineerd worden gebruikt. Zo kan een organisatie bijvoorbeeld ervoor kiezen enkel gebruik te maken van de computerkracht van Windows Azure en de data op eigen servers op te slaan, of alleen gebruikmaken van SQL Azure voor de opslag van data, maar alle applicaties op eigen servers te draaien.

Windows Azure

Windows Azure is zoals eerder gezegd het besturingssysteem waar Microsoft gebruik van maakt om de servers in zijn datacenter te beheren. Windows Azure zorgt voor twee belangrijke functies: berekeningen voor en opslag op internet- of cloudapplicaties. Waar mogelijk wordt gebruikgemaakt van aparte applicaties (instances) voor verbinding met Azure en voor berekening. De bestanden worden in Azure niet opgeslagen volgens een relationeel systeem, maar als binaire blobs', tabellen of queues. Mensen die de functionaliteit van relationele databases nodig hebben kunnen gebruikmaken van de SQL Services.

In de eerste plaats worden enkel .NET-applicaties die zijn geschreven in Visual Studio ondersteund. Later zullen ook andere ontwikkelomgevingen en -talen zoals Eclipse, Ruby, PHP en Python worden geïntegreerd.

SQL Azure

SQL Azure is de naam voor een groep cloud-gebaseerde technieken om met relationele en andere types data te werken. Een eerste techniek is SQL Azure Database, wat niets anders is dan een DBMS binnen de cloud. De databases worden opgeslagen in de Microsoft datacenters en kunnen door verschillende applicaties op verschillende apparaten worden aangesproken. “Huron” Data Sync zorgt zoals de naam al zegt voor synchronisatie tussen de databases van de gebruiker, die vaak op verschillende geografische locaties staan, en SQL Azure Database. Op die manier is de gebruiker er zeker van dat zijn databases altijd up to date zijn.

Azure AppFabric

Azure AppFabric is het derde belangrijke onderdeel van Microsoft Azure Services. De andere onderdelen zorgen voor het uitvoeren van applicaties en de opslag van data, de Azure AppFabric zorgt voor de toegang tot en veilige verbinding met applicaties en data. Ook .Net Services bestaan uit twee delen: Acces Control Service en Service Bus. Met Acces Control Service wordt op basis van de identiteit van een gebruiker (of applicatie) bepaald welke rechten die gebruiker heeft op data en software binnen de cloud of binnen een bedrijf.

Service Bus zorgt voor een veilige end-point verbinding. Wanneer een organisatie bijvoorbeeld software van binnen haar bedrijf beschikbaar wil maken op het internet, kan ze een beroep doen op de Service Bus om daar de end-points voor de verbindingen met de software te zetten. Die end-points hebben meestal de vorm van een gewone URL. Een buitenstaander kan een rechtstreekse verbinding maken met de software door gebruik te maken van die URL's en de organisatie hoeft geen poorten open te stellen in haar firewall om die toegang mogelijk te maken.

Live Services

Live Services hebben te maken met het delen van persoonlijke gebruikersgegevens en worden meestal niet gebruikt in een professionele omgeving.

SharePoint & Dynamics CRM

Zowel SharePoint als Dynamics CRM Services hebben te maken met samenwerking in een professionele situatie. SharePoint is een platform dat wordt gebruikt voor contacten tussen organisaties, Dynamics CRM wordt gebruikt voor contacten tussen een organisatie en haar klanten.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.