Bing (zoekmachine)

Bing (voorheen Live Search, Windows Live Search en MSN Search), codenaam Kumo, is een zoekmachine van Microsoft, die op 3 juni 2009 werd gelanceerd. Het is de op een na grootste zoekmachine op het internet na Google. Bing heeft elk jaar een groeiend aantal gebruikers. Bing heeft op dit moment een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 2,5% [1]

Bing
TypeZoekmachine
Taal40 talen
RegistratieOptioneel
EigenaarMicrosoft
Opgericht3 juni 2009
StatusActief
Linkhttp://www.bing.com/
Portaal    Media

Bing is vooral populair in de Verenigde Staten en in India. Op 15 november 2011 werd de bètatag verwijderd van Bing.

De lancering van Bing zou gepaard zijn gegaan met een publiciteitscampagne waar naar verluidt 100 miljoen dollar in werd geïnvesteerd.[2]

Voorlopers

Microsoft lanceerde in 1998 een eigen zoekmachine, MSN Search, die onderdeel was van het Microsoft Network (MSN) en zoekresultaten toonde van andere zoekmachines, waaronder Inktomi en AltaVista. Geleidelijk aan werden de zoekresultaten van andere zoekmachines vervangen door een eigen zoekmachine.

Op 8 maart 2006 werd Live Search of voluit Windows Live Search gelanceerd als vervanger van MSN Search. Live Search was onderdeel van Windows Live. Met Live Search hoopte Microsoft weerstand te bieden tegen andere bedrijven als Yahoo! en Google. Met de zoekmachine konden onder meer afbeeldingen en videofragmenten doorzocht worden. Microsoft wist met Live Search echter geen veelzeggend marktaandeel te behalen, en in 2009 werd de zoekmachine vervangen door Bing.

Kenmerken

Belangrijke nieuwigheden zijn de toevoeging van zoeksuggesties terwijl de gebruiker typt en verwante zoekopdrachten gebaseerd op semantiektechnologie van PowerSet, aangekocht door Microsoft in 2008.[3][4] Bing heeft ook de mogelijkheid zoekhistoriek te bewaren en te delen via Microsoft OneDrive, Facebook en e-mail. Bing wil hiermee concurreren met de marktleiders Google en Yahoo!.

Verder is er ondersteuning voor artikels uit de Encyclopædia Britannica, waardoor deze verschijnen als een korte samenvatting in plaats van enkel een link te tonen.[5] Bing toont bij het intikken van bijvoorbeeld Wikipedia meteen de link naar Wikipedia in plaats van eerst naar de pagina met zoekresultaten te gaan en dan pas op de link van Wikipedia te klikken. Ook kan met Bing rechtstreeks in Wikipedia worden gezocht, zonder op Wikipedia zelf de zoekopdracht in te tikken.

Oorsprong van de naam

Het woord "Bing" is een onomatopee, een woord dat een geluid imiteert. Door focusgroepen is Microsoft erachter gekomen dat de naam memorabel, kort, makkelijk om te spellen zou zijn en dat deze goed als URL zou functioneren. De naam zou mensen herinneren aan het geluid van een "moment van ontdekking en beslissing".[6]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.