Melissant

Melissant is een dorp in de gemeente Goeree-Overflakkee en een voormalige zelfstandige gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 2.145 inwoners (2019). Melissant is tevens een heerlijkheid in het bezit van de familie Thijssen.

Melissant
Plaats in Nederland
Details

Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Goeree-Overflakkee
Coördinaten51° 46 NB, 4° 5 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)2.145[1]
Overig
Woonplaatscode2379
Foto's
Boerderij in Melissant
Portaal    Nederland

Geschiedenis

De geschiedenis van Melissant gaat terug tot de 15e eeuw, toen men rondom Dirksland na de Sint-Elisabethsvloed (1421) de omliggende gorzen ging bedijken.

Heerlijkheid

Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Heerlijkheden waren volgens mij al afgeschaft door de Fransen onder Napoleon?
Dit sjabloon is geplaatst op 1 juli 2015.

Melissant is een heerlijkheid die onder andere bezeten werd in de 18e tot 19e eeuw door leden van het geslacht Diert en via huwelijk in 1717 afkomstig was van de families Van Beeck en Breman. Daarna kwam het door vererving via de familie Van der Kun aan Clara Francisca Maria Heerkens, vrouwe in Melissant-Noorderschorre-en-Wellestrijpe en St. Elisabeth’s Polder (1841-1913). Zij trouwde in 1863 met dr. Henricus Franciscus Thijssen (1830-1915) waarna de heerlijkheid in het geslacht Thijssen kwam; een zoon van laatstgenoemd echtpaar, mr. Joan Nicolaas Jozef Eduard Heerkens Thijssen (1866-1944), heer in Melissant c.a., verkreeg in 1911 naamswijziging tot Heerkens Thijssen.

Gemeente

Melissant was op 1 januari 1812 toegevoegd aan Dirksland maar werd als zelfstandige gemeente per 1 april 1817 daarvan afgesplitst. Tot 1966 bleef het een zelfstandige gemeente, tot deze gemeente behoorden de polders Oud-Melissant, Alteklein, Diederikspolder, een gedeelte van St.-Elizabethpolder, Oude Plaat, een gedeelte van de hoek van Melissant, de Nieuw Kraayerpolder en Roxenisse. De gemeente Melissant bestond oorspronkelijk uit drie "gemeenten": Roxenisse, Onwaard en Melissant. Ten tijde van de Franse bezetting (1810-1814) werden deze gemeenten op bevel van Napoleon Bonaparte met Dirksland samengevoegd. In 1817 kregen ze hun zelfstandigheid weer terug, met ieder een apart bestuur. Op 19 augustus 1857 werden Roxenisse, Onwaard en Melissant bij elkaar gevoegd en verkregen gezamenlijk de naam Melissant.

In 1966 werden de gemeenten Dirksland, Herkingen en Melissant samengevoegd tot de gemeente Dirksland. De gemeente Dirksland is vervolgens op 1 januari 2013 opgegaan in de gemeente Goeree-Overflakkee, samen met de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee.

Kerken

Kerk

In 1863 kreeg Melissant een eigen kerk. Deze dorpskerk is in gebruik door de plaatselijke Hersteld Hervormde gemeente. Melissant kent een opvallend groot aantal kerken, onder meer een Gereformeerde Gemeente (116 leden), een Gereformeerde Gemeente in Nederland (115 leden),een Katholieke kerk en de Hersteld Hervormde Kerk (399 leden). Verder is er nog een Gereformeerde kerk en een Rooms Katholieke kapel.

Geboren

Trivia

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.