Lottum

Lottum is een dorp in de gemeente Horst aan de Maas, in de Nederlandse provincie Limburg. Het heeft ongeveer 1.940 inwoners en een oppervlakte van 2226 ha. Het dorp ligt ongeveer 10 kilometer ten noorden van Venlo, aan de rivier de Maas. Tot 2001 behoorde het dorp tot de gemeente Grubbenvorst, maar deze is in 2001 opgegaan in de gemeente Horst aan de Maas.

Lottum
Dorp in Nederland

Situering
Provincie Limburg
Gemeente Horst aan de Maas
Coördinaten51° 28 NB, 6° 10 OL
Algemeen
Oppervlakte16,47 km²
Inwoners (BAG, 2019)1.940[1]
Overig
Postcode5973
Netnummer077
Woonplaatscode1033
Foto's
Portaal    Nederland

Wapen van Lottum

Lottum heeft pas na 1610 een eigen schepenbank gekregen, nadat het in 1608 tot een vrije baronie werd verheven door aartshertog Albrecht. De eerste akte met het wapen is uit 1651 en vertoont de Heilige Quirinus als ridder met in de rechterhand een lans. Links van hem staat de kerkpatrones de Heilige Gertrudis van Nijvel die in haar linkerhand een kromstaf houdt, waarlangs een muis ophoog klimt. Voor hem staat een wapenschild beladen met negen koeken, zijnde de attributen van hem. Dit wapen wijst op het bezit van het Quirinuskapittel van Neuss te Lottum.

Geschiedenis

Het gebied waar Lottum ligt was al bewoond gedurende de Romeinse tijd. Omstreeks 1400 werd de kerk gebouwd. Het gebied was tot 1563 in bezit van de Sint-Quirinusabdij, een benedictinessenabdij te Neuss. Daarna werd het door de abdij uitgegeven aan Christoffel van Wylick en het bleef in die familie. In 1608 werd zijn opvolger, Johan Christoffel van Wylick, door koning Filips III van Spanje tot baron verheven.

In 1648 werd Lottum onderdeel van Spaans Gelre en in 1713 van Pruisen. In 1815 werd het bij Nederland gevoegd en dit bleef ook na de Belgische afscheiding zo.

Omstreeks 1900 werd de rozenteelt in Lottum geïntroduceerd, en deze teelt nam zo'n hoge vlucht dat op een gegeven ogenblik ongeveer 1/3 deel van de inwoners in de rozenteelt werkzaam was. Sinds 1922 werd het tweejaarlijkse Rozenfestival georganiseerd. Ook tegenwoordig is de rozenteelt een belangrijke activiteit.

Bezienswaardigheden

Lottum, de Houthuizer Molen
  • Kasteel Borggraaf stamt uit het eind van de 15e eeuw, verkeert in goede staat en is vanaf de weg zichtbaar.
  • Kasteel Kaldenbroek wordt voor het eerst genoemd in 1394 en is een landhuis dat eveneens in goede staat verkeert.
  • De Houthuizer Molen is een in 2007/8 gebouwde replica van de tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoeste windmolen bij Lottum.
  • De Sint-Gertrudiskerk uit ongeveer 1400, herbouwd in 1951.
  • De Sint-Quirinuskapel
  • De Rozenhof Lottum, Toprozentuin en rozenkenniscentrum

Zie ook:

Natuur en landschap

Lottum is gelegen op de westoever van de Maas, op een hoogte van ongeveer 19 meter boven NAP. Vanaf het natuurgebied Schuitwater stroomt de Siebersbeek via Lottum in de Maas. De omgeving van Lottum wordt vooral gekenmerkt door siertuinbouw, namelijk rozenteelt. In het zuidwesten vindt men heideontginningen.

Nabij de buurtschap Houthuizen loopt de Molenbeek, welke enkele honderden meter daarna uitmondt in de Maas.

In de nabijheid van de mondingen van beide beken ligt natuurgebied Siebersbeek. Ten zuiden daarvan ligt natuurgebied Kaldenbroek.

Cultuur

Rozenteelt en -festival

Lottum is vooral bekend om zijn rozenteelt. Ruim 70 procent van de rozenteelt in Nederland is afkomstig uit Lottum; dit komt neer op 20 miljoen rozen. Hierdoor wordt Lottum ook wel het "Rozendorp van Nederland" genoemd. Om de twee jaar, in de even jaren, vindt in Lottum, rond de tweede zondag van augustus, het Rozenfestival plaats. Tijdens dit festival zijn tuinen, mozaïeken en objecten, verspreid over heel Lottum, versierd met ontelbare rozenknopjes. Er komen ongeveer 50.000 bezoekers per keer naar dit festival. In Lottum bevindt zich ook De Rozenhof, een rozentuin en rozenkenniscentrum, met alle 65 rozensoorten die ooit het predicaat "Toproos" kregen. Sinds 2008 heeft de tuin ook een collectie van rozen met het Duitse predicaat "ADR-rose". In Lottum is tevens een rozenfietsroute uitgezet.

Gekke Maondaag

Lottum is een van de drie dorpjes waar - zo wordt althans verteld in de overlevering - al enkele eeuwen de Gekke Maondaag (Nederlands: Gekke Maandag) gevierd wordt. Deze wordt in Lottum één week voor carnaval gevierd. De "Gekke Maondaag" is een volksfeest waarbij verschillende praalwagens en carnaval-gerelateerde groepen in een optocht lopen. De andere twee dorpen waar dit feest gevierd wordt, zijn Velden en Grubbenvorst.

Vervoer

  • Door Lottum komt Arriva buslijn 88 (Venray - Venlo via Broekhuizen en Meerlo).
  • Tot 1973 had Lottum een eigen station, hoewel het passagiersvervoer al in 1938 werd beëindigd.
  • Vanuit Lottum gaat een veerdienst over de Maas, naar Lomm. Ook vaart er in de zomermaanden een voet- en fietsveer tussen Arcen en Lottum.

Trivia

  • Een gevleugelde uitspraak in het Limburgs is "Ik kom neet oét Lottum", wat zoveel betekent als "Ik ben toch niet gek?". De Venlose band Neet oét Lottum ontleent zijn naam aan die zegswijze.
  • Op 4 juni 1996 werd in Lottum het lichaam van een dode vrouw gevonden. Omdat de streek bekendstaat om de rozenteelt, wordt ze het rozenmeisje genoemd. Op 29 oktober 2010 werd met behulp van DNA-technieken aan het licht gebracht dat het ging om de 19-jarige Josefa uit Polen.[2]

Nabijgelegen kernen

Broekhuizen, Melderslo, Grubbenvorst, Lomm, Arcen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.