Loret (familie)

De familie Loret is een Vlaams geslacht van orgelbouwers, afkomstig uit Dendermonde.

Orgel uit 1868 van François-Bernard Loret in de Sint-Lambertuskerk (Udenhout)

In Vlaanderen zijn vooral de broers François-Bernard Loret (1808-1877) en Hippolyte Loret (1810-1879) vermeldenswaardig.[1]

Jean-Joseph Loret

Jean-Joseph Loret (1757-1847) is de stamvader en een beiaardier te Dendermonde.

François-Bernard Loret (1808-1877)

François-Bernard Loret werd in Dendermonde geboren. Hij leerde al op jonge leeftijd het ambacht van zijn vader. Hij vestigde zich als zelfstandig orgelbouwer te Sint-Niklaas en verhuisde later naar Mechelen. Daar stichtte hij de Manufacture d'orgues d'église F. Loret Malines. Loret genoot spoedig in binnen- en buitenland een groot aanzien omwille van zijn talrijke uitvindingen inzake orgelmechaniek en pneumatiek. Hij ontving hiervoor veel buitenlandse onderscheidingen. Dankzij zijn uitvindingen werden zowel de kwaliteit als de prijs verbeterd.

François-Bernard Loret bouwde in zijn leven meer dan 300 orgels, waaronder één in de kathedraal van Arequipa te Peru, wat hem tot een befaamd, gerespecteerd orgelbouwer maakte.

Men mag aannemen dat vanaf ca. 1850 ook zijn zoon Camille Loret in het bedrijf meewerkte. Na zijn vaders dood in 1877 leverde hij nog enkele grote werken af. Daarna namen zijn activiteiten af.

In Noord-Brabant bevinden zich Loret-orgels te Udenhout (1868), Helvoirt, Vessem (1868), Leende (1863) en Berkel-Enschot. Ook de Heuvelse kerk te Tilburg bezit een dergelijk instrument, uit 1859. Het Udenhoutse orgel wordt beschouwd als het zich nog het meest in de originele staat bevindende Loret-orgel.

Er zijn in Vlaanderen nog maar weinig instrumenten van François-Bernard Loret overgebleven. Recent werd in Sint-Blasius-Boekel het orgel erkend als een van de eerste instrumenten van François-Bernard Loret, van ca. 1835. Ook in Doorslaar bevindt zich een orgel uit zijn traditionele beginperiode (1845). In Moregem staat sinds 2005 een instrument van F.B. Loret uit 1850, dat oorspronkelijk gebouwd was voor de oude kerk van Kalfort. Het bevindt zich duidelijk op een kantelpunt van traditie en vernieuwing in de orgelbouw. In Vorsen plaatste Loret een orgel met één klavier en tien registers in 1864. In Oplinter bevindt zich een Loret-orgel uit 1869. De organist was dermate enthousiast dat hij in een dankbrief schreef: Ik heb de eer aen uw vriendelijk verzoek te beantwoorden, als dat ik zeer content zyn van ons nieuw orgel, aengezien er geene andere redens en zyn, want het is een kostelijk en aengenaem instrument (...) De houten pypen en al wat zich aen het orgel bevindt zyn van het best eiken hout, het mikanik is wonder en goed.

Hippolyte Loret (1810-1879)

Hippolyte Loret, de laatste actieve orgelbouwer uit het geslacht Loret, werd bijna even gekend als zijn broer. Hij bouwde ongeveer 450 orgels (onder meer in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Finisterraekerk te Brussel). Hij hechtte veel belang aan de esthetiek van zijn instrument, zowel auditief als visueel. Dankzij hem werd het bedrijf verhuisd naar Parijs. Hij gaf les en leerde de stiel aan onder anderen Joseph Merklin en Roger Joseph Kerckhoff. Zijn bekendste leerling Adrien neemt de manufactuur over.

Literatuur

Zie de categorie Orgelbau familie Loret van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.