Lichtenbeek

Lichtenbeek is een landgoed in Nederland gelegen tussen Oosterbeek en Arnhem. Het ligt ten zuiden van de N225, tussen de Dreijenseweg en de Van Limburg Stirumweg. Het grootste gedeelte ligt in de gemeente Arnhem, het zuidelijk deel in de gemeente Renkum. Het is in bezit van Het Geldersch Landschap.

Lichtenbeek
Koetshuis Lichtenbeek
TypeLandgoed
LocatieArnhem/Oosterbeek
Openingparkbos vrij toegankelijk
BeheerderHet Geldersch Landschap
Status1ste verdieping atelier Klaas Gubbels
Monumentnummer8289
MonumentstatusRijksmonument

Geschiedenis

De naam Lichtenbeek verwijst naar een spreng op het aan de andere kant van de Amsterdamseweg gelegen landgoed Vijverberg. De Vijverberg vormde vroeger een eenheid met Lichtenbeek, maar behoort nu tot Warnsborn. Zowel Lichtenbeek als Vijverberg behoorden oorspronkelijk tot de landerijen van het voormalige klooster Mariënborg, dat in 1580 werd opgeheven. Rond 1650 werden de goederen verkocht.

Lichtenbeek werd rond 1651 gesticht door Wilhelm Creyvenger en Bernt Harscamp. In 1834 kocht Jan Trakranen het landgoed van de weduwe Van Hasselt, geboren gravin van Rechteren. Trakranen liet een nieuw huis in neoclassicistische stijl bouwen. In 1835 en 1836 breidde hij zijn bezit uit met Boschveld, dat oorspronkelijk ontstaan was uit de landerijen van Mariënborn. Het huis brandde in 1942 af door onvoorzichtigheid met vuur. Onder meer het koetshuis, een boswachterswoning en twee siervazen die de toegang tot het landgoed markeerden bleven bewaard. Het zijn alle rijksmonumenten.

Het Geldersch Landschap kocht in 1940 een gedeelte van het oorspronkelijke landgoed Lichtenbeek van de erven L.G.A. graaf van Limburg Stirum. Het Mariëndaalse Veld op Lichtenbeek maakte in september 1944 deel uit van het slagveld van de Slag om Arnhem. Lichtenbeek dat bedoeld was voor het droppen van bevoorrading van de Britse troepen was in handen van de Duitsers. Oudere bomen in het gebied bevatten nog granaatscherven van die strijd.

Op Lichtenbeek ligt een grafheuvel uit het Neolithicum en/of de Bronstijd, dat een archeologisch rijksmonument is.

Flora en fauna

Lichtenbeek bestaat voor ruim twee derde uit bos, de rest is weiland en akkerland. Het bos bevat loof- en naaldbomen, waaronder veel uitheemse bomen als douglasspar, Japanse lork en Amerikaanse zilverspar. Centraal in het bos ligt een grotendeels afgegraven leemkuil. Op het landgoed zijn twee vijvers aangelegd voor reptielen.

Het hoogste punt, de Kleine Pol, ligt op 64 meter boven NAP. Het is een kunstmatig opgeworpen heuvel op het kruispunt van twee lanen en stamt waarschijnlijk uit 1813. Het is omgeven door een beukenhaag.

Rijksmonumenten

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.