Liberal Alliance

Liberal Alliance (Nederlands: Liberale Alliantie; lettersymbool I) is een Deense, liberale politieke partij. De Alliantie is in 2007 opgericht als Ny Alliance (Nederlands: Nieuwe Alliantie), maar draagt sinds 2008 Liberal Alliance als naam.

Liberal Alliance
Personen
PartijvoorzitterLeif Mikkelsen
PartijleiderAnders Samuelsen
Mandaten
Zetels
Geschiedenis
Opgericht7 mei 2007
Afsplitsing vanDet Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
Algemene gegevens
Actief inDenemarken
HoofdkantoorChristiansborg
1240 Kopenhagen
RichtingCentrum-rechts
IdeologieLiberalisme
Klassiek-liberalisme
Economisch liberalisme
Sociaal-liberalisme
Kleurenlichtblauw, oranje
JongerenorganisatieLiberal Alliances Ungdom
Websiteliberalalliance.dk
Portaal    Politiek
Denemarken
Partijleider Anders Samuelsen.

Bij de laatste verkiezingen blijft de Liberale Alliantie boven de kiesdrempel. De partij wint 5% en negen zetels, wat neerkomt op een stijging van 2,2% en vier zetels.

Een korte geschiedenis van onenigheid

De Liberal Alliance ziet als Ny Alliance het levenslicht op 7 mei 2007. Twee voormalige leden van Det Radikale Venstre, Anders Samuelsen en Naser Khader, en een voormalig conservatief politica, Gitte Seeberg, stichten samen een nieuwe partij. Enerzijds keert men zich tegen de invloed die de rechtse Dansk Folkeparti uitoefent (in het bijzonder op het gebied van asiel- en immigratiebeleid) op het liberaal-conservatieve kabinet van Anders Fogh Rasmussen; anderzijds tegen de positie van de radicalen als lid van de centrumlinkse oppositie. De partij wil uitgroeien tot een centrumpartij die het beste van sociaalliberalisme (uitgedragen door Det Radikale Venstre) en conservatisme (ideologie van Det Konservative Folkeparti) verenigt. Zo ontstaat een vorm van compassionate conservatism (die ook aan de conservatives van David Cameron in het VK wordt toegeschreven). Gitte Seeberg zorgt voor een sociale inbreng in het partijprogramma.

Opiniepeilingen geven aan dat de partij bij de aankomende parlementsverkiezingen van 2007 meteen op enige aanhang kan bogen. Enkele ongelukkige voorvallen en onduidelijkheid over de partijlijn, doen de partij uiteindelijk afklokken op (slechts) 2,8% van de stemmen en vijf parlementszetels.

Binnen de nog jonge partij komen vrijwel onmiddellijk meningsverschillen de kop opsteken. Medeoprichtster Gitte Seeberg verlaat al in 2008 de partij, uit onvrede met het standpunt ten opzichte van de Dansk Folkeparti. Met Seeberg verdwijnt meteen het sociale element uit de Liberale Alliantie. De partij gaat nu een meer klassiek, economisch-liberale koers varen. In die context moet de naamswijziging tot Liberal Alliance geplaatst worden. Later verlaten worden Malou Aamund en Jørgen Poulsen uit de Folketingsfractie gezet. Andermaal ontstaat onenigheid, ditmaal tussen Samuelsen en Khader. Na het vertrek (5 januari 2009) van Khader (die intussen bij de Konservative vertoeft), kan Samuelsen volop inzetten op een klassiek-liberaal programma.

Standpunten

Aanvankelijk betracht de toenmalige Ny Alliance een centrumpartij te worden die het midden tussen sociaalliberalisme en conservatisme houdt. Het vertrek van Gitte Seeberg en vervolgens van Naser Khader doet de partij, onder leiding van Anders Samuelsen, echter opschuiven naar het rechts en in de richting van het economisch liberalisme. Sommige analisten beschouwen de partij als een partij die heel nauw aanleunt bij de politieke denkbeelden van de gemiddelde Deen. Henrik Qvortrup, voormalig strateeg van premier Anders Fogh Rasmussen, drukt zich als volgt uit wanneer hij het partijprogramma overschouwt: “These are Mr en Mrs Denmark’s point of views” (“Dit zijn de standpunten van mr. en mevr. Denemarken”).

Belastingen zijn een belangrijk punt in het programma van de Alliantie, net als een realistisch immigratie- en een humaan vluchtelingenbeleid. De partij positioneert zich pro-Europese Unie. De Liberal Alliance is van oordeel dat holebikoppels binnen de Deense Volkskerk dezelfde huwelijksrechten verdienen als heterokoppels.

Partijleiders

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.