Le Quesnoy

Le Quesnoy (Nederlands: Kiezenet) is een gemeente in het Franse Noorderdepartement (regio Hauts-de-France) en telt 4921 inwoners (2004). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Avesnes-sur-Helpe.

Le Quesnoy
Kiezenet
Gemeente in Frankrijk

Situering
RegioHauts-de-France
DepartementNoorderdepartement (59)
ArrondissementAvesnes-sur-Helpe
KantonAvesnes-sur-Helpe
Coördinaten50° 15 NB, 3° 38 OL
Algemeen
Oppervlakte14,2 km²
Inwoners (1 jan. 2011)5.006
(352,5 inw./km²)
Hoogte82 - 138 m
Overig
Postcode59530
INSEE-code59481
Foto's
Portaal    Frankrijk

De stad kent een intacte stadsomwalling uit de 17e eeuw.

Geografie

De oppervlakte van Le Quesnoy bedraagt 14,2 km², de bevolkingsdichtheid is 346,5 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Le Quesnoy met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Geschiedenis

Le Quesnoy ontstond op een lichte verhevenheid tussen de Rhonelle en de Écaillon, twee zijriviertjes van de Schelde. De naam komt van het Latijn cassanetum (plek met eiken). Het was een van de goede steden van het graafschap Henegouwen, sinds de 12e eeuw omwald met een muur en een gracht. Margaretha van Bourgondië en haar dochter Jacoba van Beieren verbleven er vaak, ook keizer Karel V deed er een Blijde Inkomst. In de stad werd vanouds Picardisch gesproken, maar ze kreeg soms ook de Vlaamse naam Kesenet of Kiezenet, naar analogie met Quesnoy-sur-Deûle. In 1659 werd de stad ingenomen door de Fransen onder aanvoering van Turenne. Om de noordelijke grens tegen de Spaanse Nederlanden te beschermen bouwde Vauban een nog grotere omwalling met acht bolwerken, die nog steeds te bezichtigen is. Op 28 juni 1815 werd Le Quesnoy in de nasleep van de strijd tegen Napoleon Bonaparte veroverd door de Indische Brigade onder Carl Heinrich Wilhelm Anthing. In 1901 verloor Le Quesnoy haar status als vestingstad en er werd toelating verleend om de omwalling te slechten. Maar bij gebrek aan fondsen hiervoor bleef de omwalling intact. In 1918 werd de stad veroverd op de Duitse bezetter door Nieuw-Zeelandse troepen, die hierbij gebruik maakten van ladders om de wallen te beklimmen. Verschillende straatnamen in de stad herinneren hier nog aan.[1]

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

Geboren

Overleden

Stedenband

Zie de categorie Le Quesnoy van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.