Landschapsbeheer Friesland

Landschapsbeheer Friesland is een provinciale organisatie die zich inzet voor het beheer van het landschap in Friesland. Het is een van de 12 provinciale organisaties die zijn aangesloten bij Landschapsbeheer Nederland, opgegaan in de overkoepelende stichting LandschappenNL.[1]

Ontstaan en organisatie

Landschapsbeheer Friesland begon in 1983 als kleine organisatie, destijds nog onder de naam Stichting Instandhouding Landschapselementen in Friesland (SILF), die zich samen met vrijwilligers inzette voor het beheer van landschapselemententen. Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een groep van vaste professionals en fungeert zij als vaste partner voor beleidsondersteuning en kennisuitwisseling van overheden, bedrijven en scholen in de provincie.

In het hoofdkantoor in Beetsterzwaag werken 30 betaalde medewerkers. Daarboven staat het bestuur, dat bestaat uit 7 leden en verantwoordelijk is voor het beleid. Al vanaf het ontstaan in 1983 is Regina ter Steege directeur. Landschapsbeheer Friesland werkt samen met andere landschapsorganisaties als It Fryske Gea, IVN Consulentschap Fryslân, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De organisatie werkt ook samen met partners als agrarische natuurverenigingen om natuur en landschap in en om de boerderijen meer ruimte te geven.

Kerntaken en doelen

Landschapsbeheer Friesland voert werkzaamheden in het landschap uit en geeft voorlichting en advies. Doel van Landschapsbeheer Friesland is de bevolking van Friesland zelf actief zorg te laten dragen voor het landschap.

Belangrijke concrete landschapsdoelen zijn:

  • de versterking van de zogenaamde ecologische infrastructuur door beheer van landschapselementen als dobben en poelen, solitaire bomen, elsensingels en kleine bosjes.
  • de versterking van het zogenaamde cultuurhistorisch en aardkundig landschapsbeheer; bepleit wordt een grotere aandacht voor historische terreinen en het herstel van boerenerven.
  • verbetering van het zogenaamde soortenbeheer. In Friesland gaat het bijvoorbeeld om bescherming van weidevogels en kerkuilen, maar ook om vleermuizen en steenmarters.

Projecten

Veel werkzaamheden vinden plaats in projectvorm. De projecten betreffen landschapsonderhoud, natuureducatie en toerisme. De projecten worden uitgevoerd door de eigen stafleden maar ook door scholieren, studenten en werklozen (in het kader van reïntegratietrajecten). Daarnaast werkt Landschapsbeheer Friesland met 500 vrijwilligers.

Voorbeelden van werkzaamheden in het kader van landschapsonderhoud zijn:

  • Onderhoud en aanplant van bomen (wilgen, fruitbomen e.a.)
  • Poelen opschonen
  • Beheren van eendenkooien

Projecten van Landschapsbeheer Friesland op het gebied van natuureducatie en toerisme zijn onder meer gericht op ontwikkeling, herstel en gebruik van wandelpaden (de projecten "Oude paden - Nieuwe wegen" en "Waddenwandelen") en het stimuleren van natuureducatie onder basisschool-scholieren (via het zogenaamde "Akkoard fan Earnewald" dat met diverse regionale organisaties is gesloten).

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.