Kölner Zoo

De Kölner Zoo, of voluit Zoologischer Garten Köln, is de dierentuin van de Duitse stad Keulen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In de tuin van ongeveer 20 hectare groot zijn circa 10.000 dieren van 700 verschillende soorten bijeen gebracht. De Kölner Zoo is vooral bekend vanwege de grote collectie primaten die er gehouden wordt.

Kölner Zoo
Geopend1860
LocatieKeulen,
Noordrijn-Westfalen, Duitsland
Oppervlakte20 hectare
Coördinaten50° 58 NB, 06° 58 OL
Lid vanEAZA
ThemaExotische diersoorten, primaten in het bijzonder
Diersoorten700
Website

Geschiedenis

De Kölner Zoo werd in 1860 gesticht. De twee wereldoorlogen hebben tot een stagnatie geleid en na de Tweede Wereldoorlog moest de dierentuin voor twee jaar de poorten sluiten. De dierentuin werd in 1947 heropend. In 1971 werd een nieuw aquarium geopend en in 1985 werd het nieuwe huis voor de primaten geopend.
In 2010 vierde de diergaarde zijn 150-jarig bestaan, met onder andere op 1 en 2 mei gratis concerten "uit de landen van herkomst der dieren", en een uitgebreid zomerprogramma.

Afdelingen

Muskusos
Kroonduiven in het Tropenhaus
Mantelbavianen
Doeklangoer

Berenverblijven

Nabij de hoofdingang zijn de verblijven van de berensoorten. De dierentuin heeft twee soorten: de Maleise beer (Helarctos malayanus), waarvan de tuin stamboekhouder is, en de grizzlybeer (Ursus arctos horribilis).

Hoefdieren

Centraal in de tuin liggen een drietal vijvers die onderling zijn verbonden. Rondom deze vijvers liggen de verblijven van verschillende hoefdiersoorten. Tot de hoefdierencollectie van de dierentuinen behoren onder andere het przewalskipaard (Equus przewalskii), de grévyzebra (Equus grevyi), de okapi (Okapia johnstoni), de netgiraffe (Giraffa camelopardalis reticulata), de Amerikaanse bizon (Bison bison) en de muskusos (Ovibos moschatus).

Katachtigen

De verblijven van katachtigen worden bezet door Aziatische leeuwen (Panthera leo persica), Siberische tijgers (Panthera tigris altaica), Perzische luipaarden (Panthera pardus saxicolor) en sneeuwpanters (Uncia uncia). In een nabijgelegen verblijf leeft de kleine panda (Ailurus fulgens).

Regenwaldhaus

Het Regenwaldhaus werd in 2000 geopend en het richt zich op de flora en fauna van Zuidoost-Azië. Verschillende vogelsoorten, waaronder de manenduif (Caloenas nicobarica) en de Scheepmakers kroonduif (Goura scheepmakeri), vliegen vrij rond in het gebouw. In afgeschermde verblijven leven onder andere withandgibbons (Hylobates lar), dwergotters (Amblonyx cinereus), Matschie-boomkangoeroes (Dendrolagus matschiei) en pythons.

Primaten

De primaten zijn voor een groot deel ondergebracht in en rondom vier gebouwen: het Urwaldhaus, het Vogelhaus, het Glashaus en het Madagaskarhaus. In het Urwaldhaus en omliggende buitenverblijven leven drie soorten mensapen, de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus), de westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla) en de bonobo (Pan paniscus). Ook de franjeapen (Colobus polykomos) en de baardapen (Macaca silenus) zijn in het Urwaldhaus ondergebracht. Op de Affenfelsen leeft een groep mantelbavianen (Papio hamadryas). Het Vogelhaus werd in 1899 gebouwd in de stijl van een Russische kathedraal en in de omgeving van het gebouw leven Zuid-Amerikaanse apensoorten zoals de rode brulaap (Alouatta seniculus) en diverse soorten klauwapen. In het Madagaskarhaus uit 1973 leven de makisoorten van de Kölner Zoo, waaronder de breedsnuithalfmaki (Prolemur simus), de blauwoogmaki (Eulemur flavifrons) en de bonte maki (Varecia variegata). Het Glashaus is gebouwd in 2008 en bevindt zich achter de Südamerika-verblijven. Dit gebouw huisvest diverse Zuid-Amerikaanse apensoorten zoals de geelborstkapucijnaap (Cebus xanthosternos).

Dikhuidigen

De dikhuidigen waren oorspronkelijk allemaal ondergebracht in het Dickhäuterhaus, dat in 1863 gebouwd werd en daarmee het oudste nog bestaande gebouw van de tuin is. Tegenwoordig leven hier nog enkel een zwarte neushoorn (Diceros bicornis) en penseelzwijnen (Potamochoerus porcus); de nijlpaarden (Hippopotamus amphibius) verhuisden in 2010 naar de Hippodom, een tropische kas waarin verder ook nijlkrokodillen (Crocodylus niloticus), sitatoenga's (Tragelaphus spekii) en diverse vogels leven. Een kudde Aziatische olifanten (Elephas maximus) is ondergebracht in het in 2004 geopende Elefantenpark.

Aquarium

Naast de hoofdingang bevindt zich het Aquarium dat in 1971 werd gebouwd. Bijzondere aquaria zijn het Riffaquarium (vissen uit het koraalrif), het Tanganjikabecken (vissen uit het Tanganyikameer) en het Rheinpanorama (vissen uit de Rijn). Naast de daadwerkelijke aquaria omvat het Aquarium ook terraria met verschillende soorten, hagedissen, krokodillen, slangen en kikkers en een insectarium.

Natuurbeschermingsprojecten

Przewalskipaard

De Kölner Zoo ondersteunt en begeleidt verscheidene natuurbeschermingsprojecten:

Zie de categorie Cologne Zoo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.