Kazernestraat

De Kazernestraat in Den Haag loopt van de Parkstraat tot de Denneweg, achter de Kloosterkerk langs tot aan de achterkant van Hotel Des Indes. De straat dateert uit 1844, daarvoor heette het pad 'Achter de Stallen'. De naam verwijst naar de Oranjekazerne van de Grenadiers, die in 1824 aan de Noordsingel (nu Mauritskade) werd gebouwd. De achteruitgang van die kazerne was waar later op Kazernestraat 52 de Hoge Raad der Nederlanden zijn kantoor had.

Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Kazernestraat
Koetshuizen aan de Kazernestraat
Geografische informatie
Locatie      Den Haag
BeginParkstraat
EindDenneweg
Algemene informatie
Aangelegd in1844

De oudste panden van de straat zijn koetshuizen die behoren tot de huizen aan de Lange Voorhout. Er is slechts één straatje dat de Kazernestraat met het Lange Voorhout verbindt, de Kleine Kazernestraat.

Bekende panden

Rekenkamer

Komend vanuit de Parkstraat is het tweede gebouw aan de rechterkant, op de hoek van de Kleine Kazernestraat, de achterkant van de Algemene Rekenkamer met de inrit van een ondergrondse parkeergarage. De hoofdingang van de Rekenkamer is aan het Lange Voorhout. De Rekenkamer heeft op nummer 8 haar zetel sinds 1868. Sindsdien is het wat uitgebreid maar in 1990 werd besloten de gevel te laten staan maar er een geheel nieuw kantoor achter te bouwen. De oude gebouwen achter de gevel werden afgebroken, waarna het mogelijk was de Kleine Kazernestraat twee meter breder te maken. Door een poort tussen nummers 4 en 6 bereikt men een soort pleintje waar de hoofdingang van de Rekenkamer nu is. Vanaf dit pleintje is ook het oudste deel van de Kloosterkerk te zien.

De Vereeniging

Sociëteit De Vereeniging Den Haag werd opgericht in 1851 en bevindt zich sinds 1852 schuin tegenover de Kleine Kazernestraat in een pand dat voorheen van koning Willem II was. Tussen 1871 en 1885 werd er een grote sociëteitszaal aangebouwd en in 1905 een grote serre aan de achterkant.

GEB

Op de hoek van de Kazernestraat en de Willemstraat staat een gebouw uit 1914. Op de gevel is het stadwapen van Den Haag aangebracht en het jaartal van de bouw. Het was toen een gebouw van de GEB. Het volgende pand, nummer 44, is uit 1887.

De Stadsrijschool

Nr 50: Naast de Hoge Raad, op nummer 50, is de ingang van de 's-Gravenhaagsche Stadsrijschool, die vanaf de Kazernestraat niet te zien is. Hij werd in 1806 of 1813 gebouwd, in ieder geval voordat de Oranjekazerne in 1824 werd gebouwd. Deze heeft haar officiële ingang aan de Mauritskade, waar nu het Louis Couperusplein is, maar de achteringang van de kazerne was in de Kazernestraat, naast de huidige manege.

Hoge Raad

Nr 52: Aan de andere kant zijn twee zijstraten, de Willemstraat en de Nieuwe Schoolstraat, bekend vanwege theater PePijn. Tussen die twee zijstraten is een kort, breed, doodlopend zijstraatje, de Bibliotheekstraat. Het lijkt meer op een plein, aan het einde links is de 's-Gravenhaagsche Stadsrijschool. Op dit plein stonden de beelden die eerder op de Plein voor het kantoor van de Hoge Raad. In 1988 werd het kantoor afgebroken en vervangen door de nieuwbouw van de Tweede Kamer, en verhuisde de Hoge Raad naar het Huis Huguetan, Lange Voorhout 34.
De achterkant van dat pand grenst aan de Kazernestraat en aan de overkant van de Kazernestraat werd een nieuw kantoor gebouwd waar vroeger de achteringang van de Oranjekazerne was. De zes beelden, die op het Plein hadden gestaan, werden naar de pleinachtige Bibliotheekstraat verhuisd. Zij tonen zes rechtsgeleerden: Cornelis van Bijnkershoek, Hugo de Groot, Ulrik Huber, Joan Melchior Kemper, Simon van Leeuwen en Johannes Voet.
Tegenwoordig staan de beelden bij het huidige onderkomen van de Hoge Raad aan het Korte Voorhout, tot aan de hoek van de Koningskade, waar de Franse ambassade stond en een leeg kantoorpand.

Café De Sport

Vlak voor het einde van de Kazernestraat, tussen de Denneweg en Lissabon was Café De Sport, een bruin café met jazz muziek en een biljarttafel, waar vanaf 1964 het programma De Klisjeemannetjes werd opgenomen met Kees van Kooten en Wim de Bie.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.