Parkstraat (Den Haag)

De Parkstraat in Den Haag loopt van de Kloosterkerk naar de Alexanderstraat.

Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Nachtegaalspad in 1770
op de achtergrond de Kloosterkerk

Geschiedenis

In 1614 werd een zanderig pad aan de gemeente verkocht. Aan beiden kanten stond een rij bomen, waarachter een bevaarbare maar doodlopende gracht liep. Het zanderige pad werd het Nachtegaalspad genoemd. Hij begon bij de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout en liep vandaar Noordzeewaarts, richting de Noordsingel (nu Mauritskade) die rond 1600 gegraven werd.

In de tijd van koning Willem II werd het Willemspark aangelegd. In 1859 werd de straat in twee delen gesplitst, het brede deel werd voortaan de Parkstraat genoemd en het smalle deel de Kloosterkerkstraat, een naam die niet meer gebruikt wordt.

De overgang van smal naar breed is bij de Kazernestraat. Op die hoek was tot 1982 de krant Het Vaderland gevestigd, met adres Parkstraat 25. Iets verderop was tot na de Tweede Wereldoorlog nog een FIAT-garage, dan is er een deur die naar het Rusthof (nrs. 41-61) leidt, en daarnaast staat de Sint-Jacobuskerk. Tegenover Het Vaderland was Landry & van Till en verderop Slavenburg's bank.

Er is slechts een andere zijstraat, de Oranjestraat die naar het Noordeinde loopt. De Oranjestraat werd in 1863 aangelegd, hij werd vernoemd naar de Oranjes in het kader van de 50-jarige herdenking van de onafhankelijkheid (1813).

Brug

Tussen de Parkstraat en de Alexanderstaat werd in de 18de eeuw een ophaalbrug gemaakt over de Mauritskade. Voordien kon men alleen het water oversteken bij de Scheveningseveer (van het Noordeinde naar de Zeestraat) of bij de bolle Nassaubrug (1844) bij de Nassaulaan, ook wel het bruggetje van Takma genoemd, vernoemd naar een personage van Louis Couperus.

Bekende panden

Er staan nu oude en moderne gebouwen in de Parkstraat. Bijna alle panden hebben een kantoorbestemming. Lopend van De Kloosterkerk naar de Mauritskade komt men langs de volgende panden:

Rechts de oneven nummers
Links de even nummers
  • Op nummer 2-8 was bankiershuis Landry & van Till gevestigd. De ingang was op nummer 6.
  • Op nummer 8 zat Gebroeders Domhoff; Gijsbertus Leonardus Domhoff woonde met zijn gezin boven de zaak tot hij in 1950 overleed. Daarna werd die ruimte verhuurd aan Landry & van Till.
  • Op nummer 18 was de Slavenburg's bank gevestigd.
  • Op nummer 32 woonde Victor de Stuers vanaf 1870. Het huis was van zijn vader geweest.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.