KNSM-laan

KNSM-laan
KNSM-laan in 2013 (links Albertcomplex; rechts Socrates)
Geografische informatie
Locatie      Amsterdam
StadsdeelAmsterdam-Oost
WijkKNSM-eiland
BeginAzartplein
EindVenetiƫhof
Algemene informatie
Aangelegd in1991
Genoemd naarKNSM
Naam sinds1991
Gebouw Archimedes (augustus 2019)
Kunstwerk van onbekende kunstenaar (juli 2019)

De KNSM-laan is een laan in Amsterdam-Oost.

Geschiedenis en ligging

De KNSM-laan is gelegen op het KNSM-eiland in het Oostelijk Havengebied. Het gebied is in de jaren negentig herontwikkeld van haven- naar woongebied onder leiding van architect Jo Coenen. De KNSM-laan werd deels aangelegd op het voormalige spoorwegemplacement dat tussen de kantoren en depots lag. De laan is daarom ook breed van opzet. Het stadsdeel Zeeburg gaf deze laan op 30 oktober 1991 haar naam, een vernoeming naar de KNSM die hier jarenlang af- en aanvoer.

Na de herinrichting begint de KNSM-laan aan het Azartplein en loopt vervolgens westwaarts, maar is in wezen doodlopend; de enige manier om het eiland af op of op te komen is de kruisingen bij hetzelfde Azartplein.

Gebouwen

Tijdens de herontwikkeling is een deel van de havengebouwen gesloopt; de niet gesloopte gebouwen kregen een andere bestemming. Er ontstond een mengeling van oud- en nieuwbouw. Enkele gebouwen:

  • Loods 6, een voormalige aankomst- en vertrekhal aan de noordzijde
  • Skydome van architect Wiel Arets aan de noordzijde
  • Socrates, Pericles, Archimedes en Diogenes van architecten Frank Wintermans en Paul Wintermans; drieĆ«nhalve vrijwel identieke gebouwen van zes verdiepingen aan de noordzijde, waarbij volgens de architecten het halve gebouw aan het oostzijde gezien kan worden als een locomotief die de andere drie voorttrekt; de gebouwen hebben aan de straatkant een rode gevels en naamborden; de achterzijde aan de Sumatrakade is wit
  • Emerald Empire van architect Jo Coenen op het keerpunt
  • Albertcomplex van architect Bruno Albert aan de zuidzijde
  • KNSM-kantine bij het Levantplein
  • Woongebouw Piraeus van Kolhoff en Rapp
  • open ruimte in de vorm van het Mien Ruysplantsoen

Kunst

De laan kent diverse vormen van kunst in de openbare ruimte:

Openbaar vervoer

Pas in de loop van 1993 was de laan gereed en geschikt voor een buslijn, aanvankelijk bus 28, die zijn eindpunt aan de Javakade verruilde voor de KNSM-laan. Sinds 2009 rijdt bus 65 over de laan. In de periode 1994-2009 hebben er ook, maar niet tegelijkertijd en in deze volgorde, er de lijnen 32, 61, 59, 42 en 41 gereden.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.