Joop Glimmerveen

Johann Georg (Joop) Glimmerveen (Utrecht, 14 november 1928) is een voormalige Nederlandse politicus van neonazistische signatuur.

Joop Glimmerveen in 1977.

Persoonlijk

Hij is de zoon van Arie Glimmerveen (1898-1974) en de Duitse Maria Karoline Bihr (1900-1976). Joop Glimmerveen was boekhouder bij de NAVO en woonachtig in Den Haag. In 1971 werd Glimmerveen ontslagen bij de NAVO vanwege zijn lidmaatschap van de NVU. In 1974 nam hij met de Lijst Glimmerveen deel aan de Haagse gemeenteraadsverkiezingen met de slogan 'Den Haag moet blank en veilig blijven!' Ondanks de steun van de extreemrechtse politieke partij Nederlandse Volks-Unie (NVU) kwam hij enkele honderden stemmen te kort voor een zetel in de gemeenteraad. Later dat jaar werd hij voorzitter van de NVU. Door zijn openlijke verheerlijking van Adolf Hitler en negatieve uitlatingen over buitenlanders kwam hij regelmatig in het nieuws.

Politieke carrière

In tegenstelling tot de eveneens extreemrechtse Centrumpartij en de Centrum Democraten (CD) is het de NVU nooit gelukt om een zetel in de Tweede Kamer te krijgen. Door het succes van de Centrumpartij legde hij in 1981 zijn functie van NVU-voorzitter neer. In de periode 1983-1987 was Glimmerveen weer tijdelijk actief binnen de NVU als voorzitter waarna de partij nauwelijks meer actief was. In die tijd wierf hij op het Binnenhof en bij de ingang van de hoofdvestiging van de Haagse Openbare bibliotheek leden.

In februari 1993 werd hij lid van de CD in de hoop zich namens de CD kandidaat te kunnen stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Aan een journalist van NRC Handelsblad vertelde hij dat hij zijn extreme opvattingen niet zou opgeven maar voor zich zou houden. Als reactie hierop werd hij in maart van dat jaar door het CD-hoofdbestuur geroyeerd.

De toespraak van 1996

In 1996 waren er pogingen de NVU weer te activeren. Constant Kusters en Eite Homan slaagden erin om Glimmerveen te overtuigen opnieuw voorzitter te worden van de partij. In november van dat jaar hield Glimmerveen toespraken bij partijbijeenkomsten in Schiedam en Rotterdam van de later verboden CP'86. Hierbij zei hij dat alle buitenlanders meteen Nederland zouden moeten verlaten behalve GroenLinks kamerlid Tara Singh Varma die eerst 5 jaar werkkamp zou moeten krijgen. Over Jan Schinkelshoek, toenmalig hoofdredacteur van de Haagsche Courant die kort daarvoor had opgeroepen tot een hardere aanpak van extreem-rechtse provocaties, zei hij dat die opgehangen zou worden als zij het voor het zeggen zouden krijgen. Enkele dagen later werd Glimmerveen door de politie aangehouden en verhoord in verband met die uitspraken. In mei 1999 werd hij in hoger beroep veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk voor zijn uitlatingen in '96. In mei 2001 vernietigde de Hoge Raad deze uitspraak en verwees de zaak naar het Gerechtshof Amsterdam omdat de bewijsvoering ondeugdelijk was.

Na 2000

In 2001 volgde Kusters de intussen 72-jarige Glimmerveen op als voorzitter. In ditzelfde jaar verliet Glimmerveen met slaande deuren de partij, gevolgd door andere prominente leden zoals Chris Smit en Stefan Wijkamp. De ex-partijleider Glimmerveen was intussen een van de grootste critici geworden van de toenmalige NVU. In een speciale editie van zijn blad 'Wij Nederland', met als ondertitel "De handel en wandel van NVU-clown Kusters", hing Glimmerveen de vuile was buiten. Hij dreigde Kusters een proces aan te doen indien deze geen orde op zaken stelde wat betreft de financiële huishouding van de NVU. Volgens Glimmerveen zou Kusters namelijk sjoemelen met partijgelden om zijn schamele uitkering aan te vullen. Kusters zou een proces kunnen vermijden door met stille trom uit de NVU te vertrekken. In februari 2005 trad Glimmerveen op als gastspreker op uitnodiging van de Nationale Alliantie voor een lezing; tevens hield hij in het verleden toespraken voor de radicale afsplitsing van de NVU, genaamd de Racial Volunteer Force (RVF). De RVF hield hij voor gezien nadat hij weigerde te spreken onder een Iraakse vlag. Hij bleef echter in het milieu actief. Glimmerveen was ook actief op het nazistische webforum Stormfront.

Op 24 januari 2009 werd Glimmerveen door de plaatselijke politie, samen met zo'n 40 sympathisanten, uit dorpshuis "De Kiep" in Eexterveenschekanaal (gemeente Aa en Hunze, Drenthe) gezet. Hierbij werden een Hitlervlag en diverse cd's in beslag genomen. De neonazi's hadden daar een zaal afgehuurd om zogenaamd een verjaardag te vieren. Glimmerveen verzette zich overigens niet en de politie verrichtte geen arrestaties.

De huurders bleken het dorpshuis te hebben getooid met verboden nazistische afbeeldingen en symbolen. In een redactioneel commentaar merkte het Dagblad van het Noorden op, dat deze actie vragen opriep over de vrijheid van vereniging en vergadering.[1][2].

Joop Glimmerveen verklaarde zelf tegenover de pers: "Niemand had last van ons, de buren waren geïnformeerd en die dorpshuisbeheerder vond het o.k. Ja, er was Germaniabier, er waren runetekens te zien en er hing een afbeelding van Hitler. Maar dat mag in besloten kring. Ik vind het idioot, die burgemeester is zijn boekje te buiten gegaan. Nee, ik dien geen klacht in, dat is een hele hoop papierwerk voor je je gelijk krijgt."[3]

Veroordelingen

J.G. Glimmerveen met vicevoorzitter J.P.C.J. Hagenbeek

In september 2003 werd Glimmerveen in Amsterdam alsnog veroordeeld tot vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, wegens het aanzetten tot haat jegens buitenlanders tijdens die toespraken in 1996. Veel eerder waren Glimmerveen en NVU-vicevoorzitter Joop Hagenbeek verdachten in een strafproces inzake discriminatoire uitlatingen in het orgaan van de NVU. Glimmerveen werd op 29 maart 1977 door de rechtbank Rotterdam tot twee weken gevangenisstraf veroordeeld wegens het tot verspreiding in voorraad hebben van flyers die aanzetten tot rassendiscriminatie. Deze veroordeling werd op 16 augustus 1977 door het gerechtshof Rotterdam bevestigd. Het cassatieberoep werd door de Hoge Raad op 14 maart 1978 verworpen. De Europese Commissie voor de Rechten van de Mens verklaarde het beroep van Glimmerveen en Hagenbeek op de vrijheid van meningsuiting op 11 oktober 1979 niet-ontvankelijk wegens misbruik van recht (artikel 17 EVRM).[4]

Germaanse groet

In november 2008 werd de inmiddels 79-jarige Glimmerveen door justitie in het Belgische Hasselt vervolgd wegens het brengen van de Hitlergroet tijdens een herdenking in 2007 op de Duitse militaire begraafplaats te Lommel. Het betrof hier een bijeenkomst van ongeveer 300 neo-nazi's van de Blood & Honour beweging. Ook had hij zich er in een toespraak mogelijk racistisch uitgelaten over Marokkanen en Turken. Volgens Glimmerveen betrof het niet de Hitlergroet, doch de daarmee hooguit gelijkenis vertonende "Germaanse groet", die volgens hem iets anders zou betekenen. Ondanks dit verweer werd Glimmerveen, evenals Stefan Wijkamp die dezelfde strafbare feiten pleegde, door de correctionele rechtbank van Hasselt veroordeeld tot een boete van 1100 euro wegens het brengen van de Hitlergroet.

Zie de categorie Joop Glimmerveen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.