Jean Hyppolyte de Colins

Jean Hyppolyte de Colins (Brussel, 24 december 1783Parijs, 12 november 1859) was een socialistische denker. Zijn volledige naam was Jean Guillaume César Alexandre Hippolyte de Colins de Ham. Hij noemde zijn filosofisch stelsel het rationeel socialisme.

Biografie

Jean Hyppolyte de Colins was van oorsprong een Waalse Belg, maar liet zich naturaliseren tot Fransman. Hij ging op zeventienjarige leeftijd naar Frankrijk, waar hij in dienst trad bij het leger van Napoleon. Hij maakte onder andere de Slag bij Austerlitz en de Slag bij Ligny mee. Na de nederlaag van Napoleon ging Colins naar de Verenigde Staten, waar hij plannen beraamde om Napoleon te redden van zijn gevangenschap op Sint-Helena via luchtballon of onderzeeër. Na de terugkeer van Colins in Frankrijk probeerde Colins een samenzwering te organiseren om Napoleon II op de troon te krijgen. Met deze plannen stopte hij toen Napoleon II op 21-jarige leeftijd stierf. Colins publiceerde in 1834 zijn eerste socialistische boek Le Pacte social en in de jaren 1850 schreef hij nog een aantal boeken. Het politieke stelsel van Colins is geïnspireerd op het gedachtegoed van Saint-Simon. Het rationeel socialisme heeft verschillende socialisten geïnspireerd in België, Zwitserland en Frankrijk.

Denkbeelden

Colins geloofde in reïncarnatie van menselijke zielen. Dieren waren volgens Colins niks anders dan gevoelloze en zielloze machines. Door het verloop van de reïncarnatie worden de menselijke zielen slimmer en dat leidt tot technologische vooruitgang. De mensheid zou drie stadia doorlopen, namelijk de theocratie, de democratie en als laatste de logocratie. Het woord logocratie is een neologisme gebaseerd op de Griekse woorden logos (rede) en cratie (heerschappij). Logocratie betekent dus “de heerschappij van de rede”. De logocratie is de regeringsvorm van het rationeel socialisme. Op politiek vlak moest een dictator – bijvoorbeeld de familie Bonaparte – zorgen dat alle productiemiddelen werden genationaliseerd. De overheid zou daarna het land en de productiemiddelen verhuren aan individuen en groepen. De spoorwegen, mijnen en nutsvoorzieningen zouden door de overheid bestuurd worden. Na het afstuderen moesten jongeren eerst vijf jaar bij de staatsbedrijven werken, voordat zij productiemiddelen konden huren bij de overheid.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.