IJsland op het Eurovisiesongfestival 2006

IJsland nam deel aan het Eurovisiesongfestival 2006 in Athene, Griekenland. Het was de 19de deelname van het land op het Eurovisiesongfestival. De inzending werd gekozen via een nationale finale. RUV was verantwoordelijk voor de IJslandse bijdrage voor de editie van 2006.

Eurovisiesongfestival 2006
Land IJsland
Nationale selectie
SelectieprocesLaugardagslögin 2006
Datum18 februari 2006
ArtiestSilvia Night
LiedCongratulations
Uitslag
Halve finale13de (62 punten)

Selectieprocedure

Nadat de IJslandse inzendingen in 2004 en 2005 intern waren geselecteerd, werd er dit jaar weer voor gekozen een nationale finale te organiseren, Laugardagslögin. In totaal deden er 15 artiesten mee aan deze finale en de winnaar werd gekozen door middel van televoting. Enkel de top 3 werd bekendgemaakt. [1]

Lied Artiest Punten Plaats
1 Eldur nýr Ardís Ólöf - -
2 Stundin - staðurinn Edgar Smári Atlason & Þóra Gísladóttir - -
3 Útópía Dísella Lárusdóttir - 5
4 Flottur karl, Sæmi rokk Magni Ásgeirsson - -
5 Það sem verður Friðrik Ómar 9942 3
6 Sést það ekki á mér? Matthías Matthíasson - -
7 100% hamingja Heiða - -
8 Strengjadans Davíð Olgeirsson - -
9 Andvaka Guðrún Árný Karlsdóttir - 6
10 Hjartaþrá Sigurjón Brink - -
11 Til hamingju Ísland Silvía Nótt 70190 1
12 Á ég? Bjartmar Þórðarson - -
13 Mynd af þér Birgitta Haukdal - 4
14 100% Rúna Stefánsdóttir & Brynjar Már Valdimarsson - 7
15 Þér við hlið Regína Ósk 30018 2


In Athene

De IJslandse inzending deed Europa de wenkbrauwen fronsen. Het lied Til hamingju Ísland, dat in het Engels werd vertaald als Congratulations, bleek doorspekt met platte en provocerende uitdrukkingen. Zangeres Silvia Night beweerde in het nummer dat ze Gods favoriete persoon op aarde was en dat ze beter was dan alle andere deelnemers van dat jaar. De meeste verontwaardiging wekte Congratulations echter door het zinnetje The vote is in, I'll fucking win. Nooit eerder was er in een songfestivalliedje zulk taalgebruik gebezigd, en de Griekse organisatie van het liedjesfestijn waarschuwde de IJslandse delegatie ook dat dit in strijd was met de regels. Night trok zich hier echter niets van aan en liep in Athene rond als een keizerin die op haar wenken bediend moest worden. Tijdens een persconferentie werd een journalist, die het had 'gewaagd' haar rechtstreeks in de ogen te kijken, de deur gewezen. Night zocht ruzie met een fan en deinsde er ook niet voor terug om andere deelnemers hard te schofferen, waaronder Carola uit Zweden en Treble uit Nederland. Ook technici werden uitgescholden.

In de dagen voorafgaand aan het songfestival kwam Europa erachter dat Silvia Night het alter ego was van comédienne Ágústa Eva Erlendsdóttir. Dat haar hele show een act was die met een flinke korrel zout moest worden genomen wisten velen al langer, hoewel over het algemeen de humor er niet van werd ingezien. Desondanks zorgde het optreden van Night in de halve finale voor minder controverse dan verwacht. Tijdens haar nummer werd er bijvoorbeeld niet gescholden op het podium (I'll fucking win werd I'll freaking win). Night werd tijdens en na het nummer echter wel uitgefloten en uitgejouwd door het publiek, iets dat in de geschiedenis van het songfestival nog maar zelden was voorgekomen. Uiteindelijk ging Night ook niet door naar de finale; verrassend, omdat velen dat ondanks alles wel hadden verwacht. Ze eindigde als dertiende met 62 punten. Night ging vervolgens door het lint en probeerde van een brug te springen. Het was de tweede keer op rij dat IJsland in de halve finale werd uitgeschakeld.

Nederland en België hadden geen punten over voor deze inzending.[2]

Gekregen punten

Halve Finale

12 punten 10 punten 8 punten 7 punten 6 punten
5 punten 4 punten 3 punten 2 punten 1 punt

Punten gegeven door IJsland

Halve Finale

Punten gegeven in de halve finale:

12 punten Finland
10 punten Zweden
8 punten Litouwen
7 punten Bosnië en Herzegovina
6 punten Rusland
5 punten Oekraïne
4 punten België
3 punten Polen
2 punten Ierland
1 punt Nederland

Finale

Punten gegeven in de finale:

12 punten Finland
10 punten Litouwen
8 punten Denemarken
7 punten Zweden
6 punten Oekraïne
5 punten Rusland
4 punten Noorwegen
3 punten Bosnië en Herzegovina
2 punten Roemenië
1 punt Ierland
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.