Henri Nolf

Henri Nolf (Kortrijk, 10 oktober 1818 – aldaar, 1 mei 1884) was burgemeester van Kortrijk.

Verwezenlijkingen

Hij werd eerste ambtenaar van de stad in 1864. De Frans-Duitse Oorlog (1870) tijdens zijn burgemeesterschap had een zware impact op het economisch leven in Kortrijk: instabiliteit van de linnenprijzen, onderbreking van de export naar Frankrijk en Duitsland. Een ware donkere periode voor de economie van de regio. Op intern politiek vlak: de schoolstrijd tussen katholieken en liberalen. Heeft zich meermalen verzet tegen opgelegde sluitingen van katholieke scholen en instituten.

Grote werken werden door hem geïnitieerd: heropbouw van de Broeltorens (een herdenksteen in dit verband midden op de brug, zuidkant) en van de torens van Sint-Maarten, verschillende nieuwe straten werden aangelegd alsook een nieuwe kerkhof, de nieuwe Sint-Janwijk en het nieuwe gerechtsgebouw. Het spoorwegstation werd vergroot.

Door hem werden een industriële school en een conservatorium ingehuldigd. Hij bracht Guido Gezelle er toe te schrijven voor het Kortrijks dagblad "De Vrijheid". Eén van zijn stadsraadsleden was Hendrik Conscience.

De choleraepidemie van 1866 maakte 401 slachtoffers op 23.692 inwoners. Henri Nolf was aan de bron van een nieuw rioleringssysteem en maatregelen met betrekking tot de hygiëne, die veel te wensen overliet.

Een klein gedicht door Th. Stevens verscheen naar aanleiding van het overlijden van Nolf in Le Courrier de Courtrai: "We hebben hem begraven, die alle harten won, den edele, den brave die wel deed waar hij kon".

Voorganger:
Benoit Danneel
Burgemeester van Kortrijk
1864-1884
Opvolger:
Auguste Reynaert
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.