Harappa

Harappa (Sanskriet हडप्पा, haḍappā) is een stad in de Punjab, in het noordoosten van Pakistan, gelegen aan de vroegere loop van de rivier de Ravi, zo'n 35 km ten zuidwesten van Sahiwal. Het is de eerst blootgelegde site die de antieke Indusbeschaving aan het licht bracht.

Harappa

Situering
LandPakistan
Coördinaten30° 38 NB, 72° 52 OL
Informatie
CultuurIndusbeschaving
Foto's
Harappa
Portaal    Archeologie

De moderne stad werd gebouwd naast de overblijfselen van een versterkte stad uit de oudheid die een onderdeel was van de Cemetery H-cultuur (periode uit de Indusbeschaving). De stad heeft in de antieke oudheid een bloeitijd gekend tussen 3300[1] en 1600 v.Chr.[2] Er waren naar schatting rond de 40.000 inwoners, wat voor die tijd veel was.[3]

Ontdekking

De ontdekking gebeurde door Sir Alexander Cunningham die in de jaren 1872 tot 1873 de eerste opgravingen uitvoerde. De ware betekenis van Harappa drong pas door na 1920, toen men de hoge ouderdom en de betrekkingen met een veel ruimer verspreide hoge beschaving ontdekte, waarin Harappa slechts een belangrijke schakel vormde. Dit was dankzij de veel uitgebreidere opgravingen die vanaf 1920 door Rai Bahadur Daya Ram Sahni en andere archeologen werden doorgevoerd. Tussen 1930 en 1940 zijn nog meer opgravingswerken gedaan, tot in 1946 Sir Mortimer Wheeler op de resten van de stadsmuren stuitte.

Archeologische bevindingen

De gebouwen van Harappa waren opgetrokken uit leemtegels, in de zon gedroogd of gebakken. En er bleek een vast stratenpatroon aan de basis van de stadsplanning te liggen. Dit rechthoekig stratenrooster is vervolgens aangetroffen in alle andere opgegraven steden van de vruchtbare Indusvallei. De infrastructuur wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een voorbeeldig distributiesysteem voor drinkwater en van een gesofistikeerd rioleringssysteem.
Pronkgebouwen heeft men er niet aangetroffen en evenmin tempels. Middenklasse woningen maken het hele stadsbeeld uit.

Ambachtelijk gemaakte producten van hoge kwaliteit die in Sumer zijn gevonden, vaak uit grondstoffen die van nog veel verder afkomstig waren, duiden op een intensief handelsnetwerk waarin Harappa een belangrijk handelscentrum vormde.

Archeologen zijn van mening dat de antieke stad van Harappa een stedelijk centrum vormde dat de hele noordelijke zone van de Indusvalleiregio domineerde.

Noten

  1. De vroegste koolstofdatering is 2725 ± 185 v.Chr. (ongekalibreerd) of 3338, 3213, 3203 v.Chr. gekalibreerd, wat een schatting van 3251 v.Chr. oplevert. Kenoyer, Jonathan Mark (1991), Urban Process in the Indus Tradition: A preliminary report. In Harappa Excavations, 1986-1990: A multidisciplanary approach to Third Millennium urbanism, ed. Richard H. Meadow: 29-59. Monographs in World Archaeology No.3. Prehistory Press, Madison Wisconsin.
  2. Perioden 4 en 5 worden niet gedateerd in Harappa. Het einde van de Harappatraditie valt in Harappa zelf tussen 1900 en 1500 v.Chr.
  3. Ter vergelijking de stad Antwerpen telde een dergelijk aantal in de vijftiende eeuw van onze jaartelling.

Zie ook

Literatuur

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.