Halve Maen (schip)

De Halve Maen was het schip van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) dat, onder leiding van kapitein Henry Hudson, in september 1609 de haven van New York binnenvoer. Er bestond toen echter nog helemaal geen haven. Er was nog niet eens een nederzetting. Nieuw-Amsterdam moest nog gesticht worden, dat later zou worden omgedoopt in New York.

Het vertrek in 1909 van de replica van de Halve Maen naar Amerika trok veel bekijks in Amsterdam.
De replica van de Halve Maen, ter hoogte van Manhattan.
De replica van de Halve Maen, afgemeerd aan het Oostereiland te Hoorn; mei 2015.

Het schip had een lengte van 21 meter en was vanaf 1609 in gebruik bij de VOC. Op 6 april voer het schip, met Hudson - een Engelsman in dienst van de Republiek - als kapitein, vanaf Texel uit met als opdracht via Nova Zembla een doorgang naar Indië te vinden. Hudson negeerde zijn contract echter en besloot om een westelijke doorgang te zoeken. Via de Faeröer, Newfoundland en Nova Scotia kwam het schip uiteindelijk in september 1609 bij Nieuw-Nederland aan. Het schip voer vervolgens de Hudsonrivier in, maar keerde om bij Albany omdat de rivier er te ondiep en te smal werd. Het schip voer over de Atlantische Oceaan terug naar Engeland, waar het de haven van Dartmouth bereikte.

Eind 1618 brandde het schip uit bij een Engelse aanval op Batavia, het huidige Jakarta.

Een silhouet van het schip siert al decennialang het logo van de Holland-Amerika Lijn.

Andere Halve Maenen

  • In 1909 werd onder leiding van Ir. E.J. Benthem een replica van de Halve Maen gebouwd op de marinewerf. Dit schip werd aangeboden aan Amerika voor de Hudson-Fulton celebration in 1909. De replica kwam uiteindelijk in een park te liggen en is door vandalisme uitgebrand.
  • In 1989 heeft The New Netherlands Museum op initiatief van dr. Andrew A. Hendricks later nog een replica gebouwd. Deze voer tot 2015 op de Hudson met groepen scholieren aan boord. Het schip is woensdag 8 april 2015 op het BigLift zware-lading schip Traveller geladen, dat het dinsdag 21 april 2015 in de haven van IJmuiden weer te water liet. Het aan het Westfries Museum in bruikleen gegeven schip is in Hoorn opengesteld voor publiek op een vaste ligplaats aan het Oostereiland bij het Centrum Varend Erfgoed, waar het voor publiek toegankelijk is ter bezichtiging. De replica nam deel aan Sail Amsterdam 2015. Op 29 Januari 2019 besloot de Hoornse raad dat 2019 het laatste jaar zal worden voor de Halve Maen waarna het schip teruggeven zal worden aan de Amerikaanse eigenaar.
  • In 2005 werd een rondvaartboot in Dordrecht in de Hollandse Biesbosch (op zonnecellen) met deze naam opgeleverd.
  • In het Attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel is een replica gebruikt als schipschommel. Dit is tevens de grootste schipschommel ter wereld. Hiermee verwierf de attractie tevens een plek in het Guinness Book of Records. De attractie heeft dezelfde naam als het schip.
Zie de categorie Halve Maen (ship) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.