Grote Markt (Kortrijk)

De Grote Markt van Kortrijk is het middelpunt en het centrale plein in de Belgische stad Kortrijk. Het plein ontstond na het slopen van de Oude Lakenhalle rondom het Belfort in 1899 waarbij de afzonderlijke pleintjes de Pottenmarkt, de Kledermarkt, de Fruitmarkt (later de Melkmarkt), de Eiermarkt, de Zuivelmarkt (later de Groentenmarkt) samensmolten tot de Grote Markt. Zijn opvallende vorm met een gebogen oostelijke zijde heeft het plein te danken aan de contouren van het eerste grafelijke kasteel dat in de vroege middeleeuwen aan deze zijde grensde.

Grote Markt met de Sint-Maartenskerk (2010)

Aan de Grote Markt liggen het Stadhuis, het Belfort, het monument voor de gesneuvelden in W.O.I en verschillende historische panden zoals onder andere het stadspaleis Den Roeland. Tegenwoordig zijn er diverse restaurants, hotels en cafés met terrassen.

Het plein werd in 1999-2000 heraangelegd naar een plan van de Italiaanse architecten Bernardo Secchi en Paola Vigano waarbij het grootste gedeelte van het plein autovrij werd gemaakt.

Geschiedenis

De kleine Lakenhallen in 1897 op de huidige Grote Markt.

Of de Grote Markt overeenkomt met het forum van het Romeinse Kortrijk bestaat geen zekerheid. Het staat vast dat de buurt in het begin van onze tijdrekening reeds bewoond was. Hiervan getuigen de fragmenten van Romeinse panden, die aan de noordkant van de Grote Markt gevonden werden. In de 16e eeuw werd het gedeelte tussen de Kleine Lakenhalle en de Sint-Maartenskerk de Oude Marct genoemd. Op deze Oude Markt stond rond 1900 een standbeeld van monseigneur De Haerne. Dit beeld verhuisde naar het Casinoplein en later naar de mgr. De Haernelaan in de Stationswijk-Zuid.

Van 1893 tot 1957 liepen de sporen van de stadstrams over de Grote Markt.

Met het slopen van de huizen rond de Halletoren in 1899 werd de open ruimte aanzienlijk vergroot. Op die plaats kwam een groot driehoekig plein.

In 1960 werd de Grote Markt heraangelegd met nieuwe parkeerpleinen en twee geasfalteerde wegen aan weerskanten van het Belfort voor het doorgaand verkeer. In 1999 werd de Grote Markt volledig heraangelegd naar een plan van de Italiaanse architecten Bernardo Secchi en Paola Vigano. Hierbij werd het grootste gedeelte van het plein autovrij gemaakt.

Huidige functie

Grote Markt met de Sint-Maartenskerk (2004)
De Grote Markt tijdens de kerstperiode van 2012

Er zijn veel horeca-gelegenheden zoals cafés en restaurants op de Grote Markt, veelal met een terras. Zodra het mooi weer is, is het hier druk.

De Grote Markt fungeert als middelpunt van de stad en er vinden hier vele evenementen plaats zoals onder andere het jaarlijkse Zomercarnaval, de Sinksenfeesten en de Paasfoor. Het plein dient ook als finishplaats van het jaarlijkse Vlastreffen.

Ook de weekmarkt op maandagmorgen vindt hier plaats.

Verder zijn er diverse winkels en enkele hotels.

Het gebied geldt nu als voetgangerszone. Vanaf de Grote Markt zijn diverse winkelstraten zoals de Korte Steenstraat, Leiestraat en de Lange Steenstraat makkelijk te bereiken.

Langsheen de Grote Markt liggen ook enkele opvallende toeristische bezienswaardigheden zoals het historische stadhuis, het door UNESCO beschermde Belfort, het monument voor de gesneuvelden van de beide Wereldoorlogen en diverse historische panden.

De Grote Markt als evenementenlocatie

De Grote Markt is tegenwoordig een plein waar jaarlijks tal van openluchtevenementen worden georganiseerd.

  • Elk jaar in april is er de Paasfoor die zich, naast vele andere pleinen in de binnenstad, ook op de Grote Markt vestigt.
  • In augustus maakt de Grote Markt deel uit van het parcours van het jaarlijkse Zomercarnaval.
  • Diverse sportmanifestaties krijgen hun begin of einde aan het plein (onder meer de Guldensporenmarathon, het Vlastreffen).
  • Op de Belgische feestdag op 21 juli vindt er op de Grote Markt een vuurwerkspektakel plaats.
  • Tijdens de kerstperiode wordt de Grote Markt omgetoverd tot een Eiland van Licht"".
  • Diverse televisieprogramma's speelden zich af op en rond dit plein:

Literatuur

  • Van Hoonacker, Egied, Duizend Kortrijkse straten, N.V. Vonksteen, Langemark, 1986, 591pp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.