Grand-Fort-Philippe

Grand-Fort-Philippe (Nederlands: Groot-Fort-Filips)[1][2] is een gemeente in het Franse Noorderdepartement, arrondissement Duinkerke, aan de Opaalkust aan monding van de rivier de Aa. De gemeente ligt op de grens van Frans-Vlaanderen en Artesië. Ze heeft ongeveer 5400 inwoners.

Grand-Fort-Philippe
Groot-Fort-Filips
Gemeente in Frankrijk

Situering
RegioHauts-de-France
DepartementNoorderdepartement (59)
ArrondissementDuinkerke
KantonGroot-Sinten
IntercommunalitéDuinkerke
CultuurregioFrans-Vlaanderen
LandstreekFranse Westhoek
LandschapOpaalkust
Coördinaten50° 60 NB, 2° 7 OL
Algemeen
Oppervlakte3,13 km²
Inwoners (1 jan. 2011)5.377
(1.717,9 inw./km²)
Hoogte3 - 10 m
BurgemeesterJoël Demazières
Overig
Postcode59153
INSEE-code59272
Detailkaart
Locatie van de gemeente in de Franse Westhoek
Foto's
Gemeentehuis
Portaal    Frankrijk

Grand-Fort-Philippe ligt op de westoever van de gekanaliseerde Aa, waar deze in de Noordzee uitmondt. Op de linkeroever ligt het dorp Petit-Fort-Philippe, dat onderdeel is van de gemeente Grevelingen.

Gebouw van de reddingswerkers in Grand-Fort-Philippe

Geschiedenis

In 1582 werd hier door Filips II, graaf van Vlaanderen, een fort opgericht dat samen met het fort in Petit-Fort-Philippe de toegang tot de Aa moest verdedigen tegen Frankrijk. In 1657 werden de forten vernield door de troepen van Turenne. In 1659 kwam de plaats in handen van Frankrijk. In 1811 werd het een officiële basis voor de smoogleurs of smokkelaars waar, ondanks het door Napoleon opgelegde continentaal stelsel, Engelse en Amerikaanse schepen hun handelswaar kwamen verkopen.

In 1883 werd Grand-Fort-Philippe een zelfstandige gemeente, die zich afscheidde van de gemeente Grevelingen. Het was in het verleden vooral een belangrijke vissershaven.

Bezienswaardigheden

  • Zeemuseum (Musée de la Mer) dat herinneringen bevat aan de bouw en het bedrijf van de houten vissersschepen waarmee men naar IJsland voer.
  • Onze-Lieve-Vrouw van Genadekerk (Église Notre-Dame de la Grâce), van 1862.
  • Het Calvaire des Marins van 1947, om de doden en de bescherming van Onze-Lieve-Vrouw gedurende de Tweede Wereldoorlog te gedenken.
  • Het Maison de Sauvetage van 1937, de basis van de reddingsboten.

Natuur en landschap

Grand-Fort-Philippe ligt aan de Noordzee en aan de monding van de Aa op een hoogte van 3-10 meter. Er is een strand en er zijn duinen. Het is de meest westelijke gemeente van het Noorderdepartement. Aan de kust ligt het Platier d'Oye (Réserve naturelle nationale du Platier d'Oye), een natuurreservaat.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

Nabijgelegen kernen

Oye-Plage, Gravelines

Zie de categorie Grand-Fort-Philippe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.