Goetsenhoven

Goetsenhoven (Frans : Gossoncourt) is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van de stad Tienen.

Sint-Laurentiuskerk
Goetsenhoven
Deelgemeente in België

Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Tienen
Fusie1977
Coördinaten50° 46 NB, 4° 57 OL
Overig
Postcode3300
Netnummer016
NIS-code24107(J)
Oude NIS-code24031
Detailkaart

Portaal    België

Toponymie

Goetsenhoven, met de Romaanse tegenhanger Gossoncourt, behoort tot een wat jongere laag nederzettingsnamen, ontstaan tussen 600 en 700 na Christus.

Oudste vormen: 1129 Gochenhoue, 1139 Goche[n]houen, 1155 Gocincourt [1] niet te verwarren met de oude vormen van Gussenhoven. De naam "Goetsenhoven" kan gereconstrueerd worden als Germaans Goditsan hofum en Gossoncourt als Romaans Goditson curtem, met de betekenis "boerderij van Goditso". Het eerste lid Goets- ontstond door uitstoting van de intervocalische d in Goditso. De stichter van de boerderij mag niet verward worden met de latere Goeswijns uit Goetsenhoven. Goetsenhoven heeft dezelfde etymologie als Gutschoven.

Geschiedenis

Onder het ancien régime was Goetsenhoven een zelfstandige heerlijkheid. Juridisch viel het onder de meierij van Geten, in het kwartier van Leuven van het hertogdom Brabant. Na de Franse invasie werd Goetsenhoven (toen als Goidsenhoven gespeld) als gemeente aangehecht bij het kanton Hoegaarden van het Dijledepartement.[2] Dit departement werd nadat de Fransen verdreven waren omgevormd tot de provincie Zuid-Brabant, de latere Belgische provincie Brabant.

Goetsenhoven werd op 1 januari 1977 bij Tienen gevoegd. Als grens tussen Tienen en Hoegaarden werd de snelweg E5 (nu E40) genomen. Hierdoor ging een deel van Hoegaarden naar Tienen. Anderzijds werden stukken van Kumtich, Oorbeek, Bost en Goetsenhoven bij Hoegaarden gevoegd.

Geografie

Kernen

  • Ramshoven: op de grens van Goetsenhoven en Wulmersum (Hakendover). Ramshoven betekent "boerderij van de Raaf". Van dit gehucht met zijn brouwerij en kapel blijft enkel de ruïne over van het huisje.
  • Meer (Goetsenhoven): (in het Waals : Ôtmark [3], Hôte Marke [4]) gehucht ten oosten van Goetsenhoven. Meer wordt gewoonlijk verklaard als "plas", maar ook als "ingemeerd stuk land waarin een boerderij ligt".
  • Ast (Goetsenhoven): het gehucht Ast is een verzameling huizen, gelegen in het noordwesten van de gemeente, aanleunend tegen Bost. Ast is afgeleid van een boomnaam, te reconstrueren als Germaans askothu, dit is een verzameling essen.
  • Bammelingen: verdwenen gehucht tussen Ast, Wulmersum en Ramshoven, ontstaan in de Merovingische tijd in de 5de eeuw. Bammelingen is een afleiding op -ingum van de Germaanse persoonsnaam Babilo, verkleinwoord van Babo. Betekenis: "bij de lieden van Babilo".

Bezienswaardigheden

Goetsenhoven heeft een aantal merkwaardige gebouwen, zoals

  • het Kasteel van Ast, waar de tweede dikste mammoetboom van Vlaanderen staat[5]
  • de voormalige brouwerij aan de Merepoel (Baroniestraat)
  • het pachthof van Courtois (hoek Konijnenberg en Gozewijnstraat)
  • het pachthof van Finoulst (Konijnenbergstraat 63)
  • het pachthof van rademaker Germaux (hoek Dreefstraat 4)
  • het pachthof van Vangramberen of de Zonnehoeve (Sint-Laurentiusstraat 46).

Mobiliteit

Luchtverkeer

Het vliegveld Goetsenhoven is een basis van de Belgische Luchtmacht, waar de Elementaire Vliegschool (EVS) was gevestigd. Het vliegveld wordt nu nog steeds gebruikt als trainingsbasis voor de 1e Wing (Bevekom). Marchetti's van de Luchtcomponent en helikopters van de Landcomponent en de Federale Politie komen er regelmatig trainen. De "Belgian Air Cadets" van de Luchtcomponent zijn tevens op deze basis gehuisvest. De luchtmachtbasis wordt ook gebruikt door de plaatselijke vliegclub De Wouw en sinds 2016 door de ULM Goetsenhoven vzw.

Zie de categorie Goetsenhoven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.