Melkkruid

Melkkruid (Glaux maritima L.) is een vaste plant die voorkomt in de Nederlandse en Vlaamse duinen en in slufters. Melkkruid komt ook in de kustgebieden van Europa en Noord-Amerika voor: de plant is een halofyt. Ze wordt ingedeeld in de sleutelbloemfamilie (Primulaceae), zoals in de 23e druk van de Heukels, of in de familie Myrsinaceae, zoals bij APG.

Melkkruid
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Asteriden
Orde:Ericales
Familie:Primulaceae (Sleutelbloemfamilie)
Geslacht:Glaux
soort
Glaux maritima
L. (1753)
In de Slufter, Texel
Afbeeldingen Melkkruid op Wikimedia Commons
Melkkruid op Wikispecies
Portaal    Biologie

De plant werd vroeger wel zeemelkkruid genoemd.[1]


Beschrijving

De 2-30 cm hoge plant vormt ondergrondse uitlopers en heeft rechtopgaande of liggend-opstijgende, dichtbebladerde stengels. Op de knopen van de liggende stengels worden wortels gevormd. De 4-15 mm lange en 1,5-3,5 mm brede, elliptisch tot lijnvormige, iets vlezige bladeren staan tegenoverelkaar, maar de bovenste kunnen ook verspreid staan.

Melkkruid bloeit van mei tot in augustus met 3-6 mm grote, lichtroze (soms witte) bloemen, waarvan de bloemkroon ontbreekt en de kelkbladen dus gekleurd zijn. De bloemen zitten in de bladoksels.

De vrucht is een 2,5-3 mm grote, vijfkleppige doosvrucht. De roodbruine, driekantige zaden zijn ongeveer 1,2 mm lang.

Zaden

Melkkruid groeit in duinvalleien, op hoge schorren, kwelders, groene stranden, zeedijken, brakke rietlanden en brakke weilanden. Kan ook in het binnenland, zoals langs het IJsselmeer, voorkomen.

Zie de categorie Lysimachia maritima van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.