Gidsen- en Scoutsbeweging in België

De Gidsen- en Scoutsbeweging in België (GSB) verenigt 5 scoutsfederaties binnen België:

Scouting in België - (categorie)
Federaties lid van GSB
Vlaanderen
Scouts en Gidsen Vlaanderen
FOS Open Scouting

Franstalig België
Les Scouts -
Fédération des Scouts Baden-Powell de Belgique
(ook in de Duitstalige Gemeenschap)
Guides Catholiques de Belgique (ook in de Duitstalige Gemeenschap)
Les Scouts et Guides Pluralistes

Federatie lid van de UIGSE

Europascouts - België /
Scouts d’Europe - Belgique

Portaal Scouting

Dit zijn alle federaties die erkend zijn door de wereldinstanties WOSM of WAGGGS.

Daarnaast bestaan er ook de Europascouts die deel uitmaakt van de UIGSE (Union Internationale des Guides et Scouts d'Europe) en nog enkele onafhankelijke groepen.

De beweging stelt meer dan 160.000 jongeren voor, wat overeenkomt met een 'scoutisme-gehalte' van de Belgische jeugd die tot de hoogste in Europa behoort, ondanks stevige concurrentie van andere jeugdbewegingen zoals chiro en patro en zelfs indien de beweging sinds enkele jaren een beperkte terugval in ledenaantal kent.

Geschiedenis van scouting in België

De geschiedenis van deze beweging start nauwelijks enkele jaren na de oprichting van de scouts door Robert Baden-Powell.[1] Scouting doet haar in intrede in België vanaf 1910 met de oprichting van een eerste pluralistische scoutsvereniging, de Boy-Scouts van België (BSB). Twee jaar later, in 1912, storten de katholieken zich ook in het avontuur met de oprichting van de Belgian Catholic Scouts (BCS) die in 1913 de naam aannemen van de Baden-Powell Belgian Boy-Scouts (BPBBS).[2]

Vanaf de jaren 20 start de opsplitsing in Vlaamse en Waalse federaties binnen de katholieke federatie, niet zozeer om communautaire redenen, maar eerder om de eigen groei de baas te kunnen. Die groei bleef duren tot de WO II. De pluralistische federatie splitst pas vele jaren later (1966).

Na de oorlog viel het ledenaantal lichtjes terug, dat zou echter van korte duur zijn. In de jaren zeventig komen de laatste grote veranderingen binnen scouting in België. Er worden meer takken opgericht en de Vlaamse katholieke federaties VVKS en VVKM smelten samen.[3]

Werking van een overkoepelende scoutingorganisatie in België

België 5 verschillende scoutingorganisaties elk met verschillende accenten wegens historische redenen (zowel religieus als communautair). De raad van bestuur van GSB is samengesteld uit de afgevaardigde bestuurders (federaal verantwoordelijken of verbondscommissarissen) en de internationaal commissarissen van de deelorganisaties en vergadert ongeveer 6 keer per jaar. De bestuursfuncties worden in beurtrol opgenomen.

GSB is voor de scoutingorganisaties in België een ontmoetingsplaats, een vereniging naar het internationaal bureau van scouting toe en een belangengroep voor scouting in België. Belangrijk is GSB ook voor het organiseren van nationale (en internationale) scoutingprojecten en -evenementen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.