FOS Open Scouting

FOS Open Scouting is een van de 5 scouts- en gidsenfederaties van België en is een actief-pluralistische, internationaal gerichte scouts- en gidsenbeweging voor alle kinderen en jongeren vanaf 5 jaar. De federatie telt ongeveer 9500 leden verdeeld over 53 eenheden. FOS Open Scouting is actief in Vlaanderen en Brussel. De Waalse tegenhanger heet Les Scouts & Guides Pluralistes.

Scouting in België - (categorie)
Federaties lid van GSB
Vlaanderen
Scouts en Gidsen Vlaanderen
FOS Open Scouting

Franstalig België
Les Scouts -
Fédération des Scouts Baden-Powell de Belgique
(ook in de Duitstalige Gemeenschap)
Guides Catholiques de Belgique (ook in de Duitstalige Gemeenschap)
Les Scouts et Guides Pluralistes

Federatie lid van de UIGSE

Europascouts - België /
Scouts d’Europe - Belgique

Portaal Scouting

Structuur van de federatie

De federaal verantwoordelijke (FV) is de pedagogisch eindverantwoordelijke van de beweging. De eenheden worden, anders dan bij Scouts en Gidsen Vlaanderen niet onderverdeeld in gouwen, dit omwille van de veel kleinere omvang van FOS Open Scouting die een meer rechtstreekse participatie mogelijk maakt. Zo worden bijvoorbeeld drie vertegenwoordigers van elke lokale eenheid 2 à 3 keer per jaar samengeroepen op een Algemene Vergadering. Ook wordt de eenheidsleiding (de eindverantwoordelijken van elke scoutsgroep) regelmatig uitgenodigd op provinciale (A)EL-netwerken, waar vooral ervaring uitgewisseld wordt.

Officiële structuur van een eenheid

FOS Open Scouting stelt volgende structuur voor aan zijn eenheden. Iedere eenheid heeft de mogelijkheid van deze officiële richtlijn af te stappen.

LeeftijdJongens/MeisjesZeescouts
5 - 7 Bevers Zeehonden
8 - 10 Welpen
10 - 11 Wolven (*)
11 - 13 Jongverkenners / Jonggidsen Aspiranten
14 - 15 Verkenners / Gidsen Juniors
16 - 17 Seniors Loodsen
18 + Leiding of Stam

(*) De Wolventak is een optionele tak. Eenheden die verkiezen om met een Wolventak te werken kunnen deze invoegen tussen de Welpentak en de Jongverkenner en -gidsentak.

Stam

De leider of leidster die na enkele jaren meedraaien niet meer voldoende tijd vindt om elke week weer actief te zijn, kan in de Stam stappen. Ook sommige Seniors kiezen er bewust voor. Daarom hebben vele groepen binnen Open Scouting een Stamwerking: een tak als een ander, maar met een beperkter engagement en een eigen ritme. De activiteiten op maat hebben net dat ietsje meer en worden door de leiding ondersteund. Met een Stamwerking, goed afgestemd op de rest van de eenheid, gaat bovendien moeizaam opgedane expertise niet verloren, bv. over grote activiteiten en kampen of de bouw van een lokaal.

Eenheidsleiding

Iedere eenheid heeft één of meerdere eindverantwoordelijken, de eenheidsleiding. Zij staan meestal in voor administratieve taken en de dagelijkse leiding van de eenheid.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.