Bad Gandersheim

Bad Gandersheim is een stad in de Duitse deelstaat Nedersaksen, gelegen in het Landkreis Northeim. De stad telt 9.823 inwoners.[1]

Bad Gandersheim
Stad in Duitsland

Situering
Deelstaat Nedersaksen
LandkreisNortheim
Coördinaten51° 52 NB, 10° 2 OL
Algemeen
Oppervlakte90,49 km²
Inwoners (31-12-2018[1])9.823
(109 inw./km²)
Hoogte143 m
BurgemeesterFranziska Schwartz (SPD)
Overig
Postcodes37575–37581
Netnummer05382
KentekenNOM (alternatief: EIN, GAN)
Gemeentenummer03 1 55 001
Websitebad-gandersheim.de
Locatie van Bad Gandersheim in Northeim
Portaal    Duitsland

Geografie

Bad Gandersheim heeft een oppervlakte van 90,49 km² en ligt in het noorden van Duitsland, 7 km ten oosten van Kreiensen en 13 km ten westen van Seesen aan de rand van het Harzgebergte. de grootste stad in de omgeving is Hildesheim, 40 km noordwaarts.

markt van Bad Gandersheim

Stadsdelen

Geschiedenis

In 852 stichtte Liudolf van Saksen er de Abdij van Gandersheim, een invloedrijk stift. In 881 werd de bijbehorende stichtskerk ingewijd. In de 10e eeuw kende het stift en het eromheen ontstane plaatsje een grote bloeitijd. De beroemde dichteres Hroswitha van Gandersheim woonde toen in de abdij. In de 9e eeuw werd in het naburige Brunshausen (tegenwoordig de noordelijke buitenwijk van het stadje) een benedictinesser nonnenklooster gesticht. Keizerin Theophanu verleende Gandersheim in 990 munt-, tol- en marktrecht. In 1329 kochten de burgers van het stadje hun onderhorigheid aan het stift af en waren sindsdien vrije stadsburgers.

In de 13e eeuw werd in de stad een kasteel gebouwd, dat in de 19e eeuw verviel en waarvan nog kleine muurfragmenten bewaard zijn gebleven. Op de plaats ervan staat sinds 1895 een gerechtsgebouw en tot 2006 ook een gevangenis. In 1878 werd Gandersheim een kuuroord en mocht zich Bad Gandersheim gaan noemen. Er waren namelijk als geneeskrachtig beschouwde, keukenzouthoudende bronnen ontdekt.

In oktober 1944 werd in het gebouw van het klooster Brunshausen door de nazi's een concentratiekamp (KZ Bad Gandersheim) ingericht. Het was een buitenkamp (Außenlager) van het kamp Buchenwald bij Weimar. Dwangarbeiders moesten er onder onmenselijke omstandigheden vliegtuigonderdelen voor de Heinkel-vliegtuigfabrieken maken. Het kamp werd in april 1945 opgeheven. De overgebleven gevangenen moesten een dodenmars maken naar Dachau. Slechts 180 à 200 gevangenen overleefden dit.

Bezienswaardigheden

  • De in 881 in romaanse stijl gebouwde stichtkerk St. Anastasius en St. Innocentius, bijgenaamd de Gandersheimer Dom, met twee torens, is in gebruik bij de evangelisch-lutherse gemeente van de stad. Tot het interieur behoren twee laatgotische altaarstukken van houtsnijwerk, beide daterend van rond 1500. Een is gewijd aan de Drie Koningen, het andere aan Maria.
  • Het klooster Brunshausen, dat deels nog in de oorspronkelijke staat bewaard is gebleven, en de bijbehorende voormalige kloosterkerk, herbergen een omvangrijk museum. Het uit de stichtkerk van Bad Gandersheim verwijderde Batholomeüs-altaar uit 1520 behoort tot de collectie kerkelijke kunst van het museum. Het museumgedeelte in de voormalige kerk heeft 'sterke vrouwen' als thema.
  • Van klooster Brunshausen leidt een 12 km lange beeldenroute (wandel- en fietspad met sculpturen e.d. erlangs over een voormalig spoorlijntje) noordwaarts naar Lamspringe met zijn kloostercomplex.
  • In het stadje staat een raadhuis in renaissancestijl.
  • In het centrum van de plaats staan enige oude vakwerkhuizen.
  • Enige kilometers in noordwestelijke richting ligt het dorpje Clus met een kerk die vroeger deel uitmaakte van een klooster. Deze bezit onder andere een altaarstuk dat van rond het jaar 1500 dateert.
  • De plaats is een kuuroord, dus er zijn tal van faciliteiten voor kuurgasten.
  • Bij het stadsdeel Gremsheim staat nog het restant van een speciale, zeldzame variant van de rode beuk, een Fagus sylvatica var. Suentelensis Schelle (1903) syn. Fagus sylvatica var. Tortuosa Willk. (1887). Deze zgn. Kopfbuche is het grootste exemplaar van deze boomsoort ter wereld.

Geboren

vliegveld Bad Gandersheim

Infrastructuur

Sport en recreatie

Deze plaats is gelegen aan de Europese wandelroute E11, die loopt van Den Haag naar het oosten, op dit moment tot de grens Polen/Litouwen.


Zie de categorie Bad Gandersheim van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.