Fruitcorso

Het Fruitcorso is een jaarlijks terugkerend evenement in de stad Tiel, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het heeft 53 jaar lang steeds plaatsgevonden in het tweede weekend van september. Vanaf 2014 vindt het plaats in het derde weekend van september, met op zaterdag de grote optocht door de straten van Tiel. Op zondag en maandag worden de wagens tentoongesteld in de binnenstad.

Fruitcorso
Corsowagen in opbouw
Gehouden inTiel
Jaarjaarlijks
Dataderde weekend in september
OrganisatorStichting 4-Stromenland
DeelnemersBuren, Buurmalsen-Tricht, Culemborg, Drumpt, Echteld, Geldermalsen, Kerk-Avezaath, Maas & Waal, Maurik, Passewaaij, Tiel, Varik, Zoelen

Oud deelnemers:

Ingen, Lienden-Ommeren, Meteren, Neerijnen, buurtschap De Veluwe

Themavrij te bepalen door elke deelnemende vereniging
Eerste editie1961
Edities
Vorige editie21, 22 en 23 september 2019
Volgende editie18, 19 en 20 september 2021
Officiële website

Achter het Fruitcorso gaat een jarenlange Betuwse traditie schuil, waarin een stoet van praalwagens centraal staat. Deze praalwagens, opgebouwd uit fruit, groenten en zaden, worden gebouwd door vrijwilligers in Tiel en verschillende dorpen in de Betuwe.

Historie

De secretaris van de VVV Tiel e.o. lanceerde in 1954 het idee van een corso als goede methode om de streek te promoten, nadat hij in een Amsterdamse bioscoop een kleurrijke optocht van praalwagens met fruit in de Amerikaanse staat Florida had gezien. Het duurde nog tot 23 september 1961 voor het eerste corso gerealiseerd kon worden. Tegenvallende oogsten en het ontbreken van de benodigde financiële middelen vormden steeds een probleem.

Pas toen in 1960 twaalf "jongeren" uit industrie, horeca en middenstand het comité 4-Stromenland oprichtten met het doel de streek meer bekendheid te geven, kwam het corso echt van de grond. Negen dorpen uit de omgeving van Tiel maakten een praalwagen. Er kwamen circa 30.000 toeschouwers.

Sinds 2013 maakt het corso deel uit van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed, een lijst van erkende, waardevol geachte Nederlandse tradities.[1] Sinds datzelfde jaar is het corso live te volgen via het internet.

In 2018 trok het corso op zaterdag en zondag samen 65.000 bezoekers. Sinds 2018 trekken de verlichte corsowagens ook op zaterdagavond door de stad, het zogenaamde Corso by night.[2]

Het corso werd in 2019 gepresenteerd door Jochem van Gelder.[3]

Afgelasting Fruitcorso 2020

Op 1 april 2020 maakte de organisatie bekend dat de editie van 2020 is afgelast.[4] Het op dat moment heersende coronavirus maakte doorgang van het corso later dat jaar onmogelijk. Door de preventieve maatregelen zouden veel clubs de wagens waarschijnlijk niet meer op tijd af krijgen. Daarnaast brengt de crisis enorme economische gevolgen met zich mee, waardoor de financiële gezondheid van het Fruitcorso in het gedrang zou kunnen komen. De zestigste jubileumeditie werd verplaatst naar september 2021.

Kindercorso

Sinds 2000 maakt het Kindercorso deel uit van het Fruitcorso. De deelnemers zitten in groep 1 tot en met 8 van de basisschool en hebben de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar. Zij bedenken en maken hun creaties thuis met hulp van ouders, buren of familie en beplakken eventueel onderdelen met zaden. Zij doen in drie groepen mee aan de grote optocht.

Fruitmozaïek

Fruitcorsoweek

Het Fruitcorso duurt een week en wordt geopend met de onthulling van fruitmozaïeken langs de stadsgracht. De mozaïeken worden gemaakt door verschillende instellingen, zoals scholen en bedrijven. Hoogtepunt van de week is de grote optocht op zaterdag, met ongeveer twintig praalwagens. In 2018 vond op zaterdagavond bovendien "Corso by night" plaats, waarbij de praalwagens verlicht waren. Er zijn praalwagens in twee categorieën: jeugdwagens en grote wagens. Na de optocht worden de praalwagens tentoongesteld, zodat het publiek ze op zondag en maandag nog rustig kan bekijken.

Tot 2001 was er tijdens het Fruitcorso een "Fruitfair" op de Markt, waar producten werden verkocht die met fruit te maken hebben. In 2007 blies Stichting 4-Stromenland de Fruitfair nieuw leven in en tot 2014 was deze te vinden op het Kalverbos. Sinds 2015 is er een foodfestival op het Kalverbos.

Jury

De jurering vindt zaterdagochtend plaats in de tentoonstellingsruimte. Elke wagen wordt beoordeeld door vier clusters:

  • vormgeving en gedurfdheid
  • kleur
  • productgebruik en afwerking
  • algemeen

Ieder cluster maakt een rangschikking van wat het de meest passende uitslag vindt. Op basis van de rangschikkingen per cluster wordt een overzicht gemaakt van de ochtendjurering, die de juryleden met elkaar bespreken tijdens de lunch. Men spreekt elkaar aan op uitkomsten die sterk afwijken en polst elkaar of de uitkomsten kunnen leiden tot een rechtvaardige uitslag.

's Middags tijdens de optocht beoordelen de juryleden de corsowagens individueel. Dan wordt aan alle juryleden gevraagd de rangschikking op te stellen op basis van de algemene indruk gedurende de optocht. De corsowagen met de meeste punten krijgt de hoofdprijs, de "Lof van de jury", die tijdens de tweede ronde van de optocht wordt uitgereikt.

Winnaars in het verleden

2005 - Buren
2006 - Buren
2007 - Buren
2008 - Buren
2009 - Culemborg
2010 - Zoelen
2011 - Drumpt
2012 - Buren

2013 - Tiel
2014 - Culemborg
2015 - Buren
2016 - Buren
2017 - Buren
2018 - Culemborg
2019 - Varik


Publieksprijs

Het Fruitcorso kent ook een publieksprijs. Voor aanvang van de optocht worden onder de bezoekers stembiljetten uitgedeeld. Het publiek kiest uit de grote wagens en uit de jeugdwagens zijn favorieten. De stembiljetten worden na de eerste ronde opgehaald. De winnaar van de publieksprijs wordt bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op zondagmiddag.

Fruitcorso in concert

In 2006 en 2007 organiseerde Stichting 4-Stromenland een nieuw evenement, het "Fruitcorso in concert". In een grote tent op de Waalkade, "Theater aan de Waal" genoemd, werden de ontwerpen voor het komende corso gepresenteerd. Een dag daarna vond in dezelfde tent een groot muziekfestijn plaats. De organisatie haalde in 2007 onder andere René Schuurmans en Jan Smit naar Tiel. Na twee jaar trok de organisatie de stekker uit het evenement en is de jaarlijkse presentatie van de ontwerpen teruggekeerd naar haar oude locatie, de Tielse schouwburg Agnietenhof.

Appelpop

Tot 2013 werd het Fruitcorso in hetzelfde weekend gehouden als het gratis popfestival Appelpop. In januari 2014 besloot Stichting 4-Stromenland dat de festiviteiten van het Fruitcorso voortaan in het derde weekend van september zullen plaatsvinden. Appelpop is gehandhaafd in het tweede weekend van september.

Literatuur

Teun Luijendijk en Fred Eggink, met foto's van Jan Bouwhuis, De peren laten los (vijftig jaar historie, van de start in 1961 tot en met het vijftigste fruitcorso in 2010), Stichting Fruitcorso Documentatie, Tiel, 2011.

Zie de categorie Fruitcorso Tiel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.