Formatie van Tielt

De Formatie van Tielt of Tielt Formatie (sic, afkorting: Tt; genoemd naar Tielt in West-Vlaanderen) is een geologische formatie in de Belgische ondergrond. De formatie dagzoomt in het noorden van Henegouwen, in het zuiden en midden van Oost- en West-Vlaanderen en het westen van Vlaams- en Waals-Brabant. De formatie bestaat uit marien zeer fijn zand en silt, afgezet in de zee die België bedekte tijdens het Midden- tot Laat-Ypresiaan (Vroeg-Eoceen, rond 50 miljoen jaar geleden).

De Formatie van Tielt vormt een maximaal 50 meter dik pakket en wordt onderverdeeld in drie leden: het Silt van Kortemark, de Klei van Egemkapel en het Zand van Egem (glauconiethoudend fijn zand). De formatie ligt boven op de Formatie van Kortrijk (een dik pakket mariene zandige klei uit het vroege Ypresiaan). Boven de Formatie van Tielt ligt in noordwesten van België de Formatie van Gentbrugge (mariene klei en silt uit het late Ypresiaan). Samen met de formaties van Kortrijk en Gentbrugge vormt de Formatie van Tielt de Ieper Groep, waar het Ypresiaan (Ypres is de Franse naam voor Ieper) naar genoemd is. Waar de Formatie van Gentbrugge afwezig is ligt soms de jongere Formatie van Brussel (zanden en kalken uit het Lutetiaan) direct boven op de Formatie van Tielt.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.