Formatie van Kortrijk

De Formatie van Kortrijk of Kortrijk Formatie (sic, afkorting: Ko; genoemd naar de West-Vlaamse stad Kortrijk) is een geologische formatie in de Belgische ondergrond. De formatie dagzoomt in het noorden van Henegouwen, het zuiden van West- en Oost-Vlaanderen en in Waals-Brabant. De formatie bestaat uit door de zee afgezette (mariene) kleilagen uit het Ypresiaan (Vroeg-Eoceen, rond 52 miljoen jaar oud).

De Formatie van Kortrijk bestaat voornamelijk uit klei, soms zandig of siltig. In het oosten, in Brabant en in de Kempen, is de formatie relatief zandiger. Soms komen fossielen of bioturbatie voor. In het uiterste westen van België vormt de formatie een 125 meter dik pakket in de ondergrond, maar naar het oosten toe wordt de dikte geleidelijk aan minder.

Binnen de Formatie van Kortrijk worden minstens vier leden onderscheiden: de Klei van Mont Héribu, de Klei van Orchies (of Saint-Maur), de Klei van Moen (of Roubaix) en de Klei van Aalbeke. De Formatie vormt het onderste gedeelte van de Ieper Groep en ligt meestal onder de eveneens tot deze groep behorende Formatie van Tielt (marien zand uit het Laat-Ypresiaan). Onder de formatie bevinden zich meestal afzettingen van de Laat-Paleocene formaties van Tienen en Hannut (uit de Landen Groep).

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.