Formatie van Gentbrugge

De Formatie van Gentbrugge of Gentbrugge Formatie (sic, afkorting: Ge; genoemd naar Gentbrugge in Oost-Vlaanderen en voorheen soms afgekort tot Formatie van Gent (niet verwarren met de Formatie van Gent van Pleistocene ouderdom)) is een geologische formatie in het westen van België. De formatie dagzoomt in Oost- en West-Vlaanderen en komt verder naar het noordoosten voor in de ondergrond van de provincie Antwerpen. Ze bestaat uit mariene klei-, silt- en zandlagen, afgezet in de zee die het noorden van België bedekte in het Ypresiaan (rond 50 miljoen jaar geleden, in het Vroeg-Eoceen).

De Formatie van Gentbrugge bereikt haar grootste dikte in het noorden van België, waar ze tot maximaal 50 meter dik is. Ze wordt ingedeeld in drie leden. De basis van de formatie bestaat uit siltige klei en kleiig silt (Klei van Merelbeke). Daarboven volgen lagen silt en zeer fijn zand, verstoord door bioturbatie (Klei van Pittem en Zand van Vlierzele). De zanden kunnen zowel horizontale bedding als cross-bedding vertonen en zijn vaak gelithificeerd tot zandsteen.

De Formatie van Gentbrugge behoort tot de Ieper Groep en ligt stratigrafisch gezien boven op de Formatie van Tielt (marien silt en zand), een oudere formatie uit deze groep. Boven op de formatie liggen afzettingen uit de Zenne Groep (Lutetiaan van ouderdom). In het noorden van België is dit vaak de Formatie van Aalter (mariene kleien en zanden), in het zuiden is deze formatie vaak afwezig en kunnen ook de formaties van Brussel (mariene zanden en mergels) of Lede (marien kalkhoudend zand) direct boven op de Formatie van Gentbrugge liggen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.