Fenpropimorf

Fenpropimorf (ISO-naam) is een morfoline-derivaat, gebruikt als fungicide. Het is een product van BASF.[2] De octrooibescherming is verlopen, en andere bedrijven bieden ook producten met fenpropimorf aan.

Fenpropimorf
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van fenpropimorf
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C20H33NO
IUPAC-naamcis-4-[(RS)-3-(p-tert-butylfenyl)-2-methylpropyl]-2,6-dimethylmorfoline
Molmassa303,48 g/mol
SMILES
O2[C@H](CN(CC(C)Cc1ccc(cc1)C(C)(C)C)C[C@H]2C)C
InChI
Zie voetnoot[1]
CAS-nummer67564-91-4
EG-nummer266-719-9
PubChem91695
Vergelijkbaar metdodemorf
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Waarschuwing
H-zinnenH302 - H315 - H361 - H411
EUH-zinnengeen
P-zinnenP273 - P281
EG-Index-nummer613-124-00-0
LD50 (ratten)(oraal) 1670 mg/kg
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvloeibaar
Kleurkleurloos
Dichtheid0,93 g/cm³
Smeltpunt−44 °C
Oplosbaarheid in water(bij 20°C) 0,0043 g/l
Goed oplosbaar intolueen, methanol
log(Pow)4,1
Nutritionele eigenschappen
ADI0,003 mg/kg lichaamsgewicht
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Toepassingen

Fenpropimorf wordt ingezet voor de bestrijding van echte meeldauw, gele en bruine roest, septoria en andere schimmelziekten, voornamelijk bij graangewassen en bieten. Het is een systemisch fungicide, dat opgenomen wordt door de bladeren en doorheen het weefsel van de planten getransporteerd wordt. Het remt de biosynthese van sterolen, in het bijzonder van ergosterol dat in de celmembranen van de schimmels voorkomt. Bij graangewassen worden meestal producten gebruikt waarin fenpropimorf gemengd is met een of twee andere fungiciden, zoals epoxiconazool of propiconazool. Die remmen ook de biosynthese van ergosterol, maar op een andere wijze, zodat ze complementair zijn aan fenpropimorf.

Fenpropimorf kan ook gebruikt worden als biocide, voor de bescherming van hout of andere materialen tegen de aangroei van schimmels.

Regelgeving

Fenpropimorf is opgenomen in de lijst van gewasbeschermingsmiddelen die de lidstaten van de Europese Unie kunnen toelaten.[3] Fenpropimorf is sedert 1 juli 2011 ook opgenomen in de lijst van toegelaten biociden, voor houtbescherming (producttype 8).[4]

Corbel van BASF is erkend in België, evenals Diamant en Opus Team, producten die naast fenpropimorf nog andere fungiciden bevatten.[5]

Eigenschappen

Fenpropimorf is irriterend voor de huid, en schadelijk indien ingeslikt. Bij proeven op ratten en konijnen werden teratogene effecten vastgesteld.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.