Familiehulp

Familiehulp is een thuiszorgorganisatie die actief is in Vlaanderen en het Brussels gewest. De organisatie is stichtend lid van Beweging.net. In 2019 viert Familiehulp haar 70e verjaardag.

Ontstaan en geschiedenis

De wortels van Familiehulp liggen in de Tweede Wereldoorlog, toen in de schoot van de KAV (Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging) vrijwilligerswerk ontstond voor mensen en gezinnen die het door de oorlogsomstandigheden erg moeilijk hadden. De tragische gebeurtenissen van 5 april 1943 speelden een bepalende rol bij de ontstaansgeschiedenis van Familiehulp. Na een bombardement op Mortsel gaat een groep jonge meisjes van KAV op vrijwillige basis helpen bij de getroffen gezinnen. Ze verrichten huishoudelijk werk en helpen zo de families om hun normale gezinsleven weer op te bouwen. Tijdens deze moeilijke periode groeit het besef dat er nood is aan een georganiseerde en goed functionerende dienst voor gezinshulp.

In 1946 starten er proefprojecten rond gezinshulp in Turnhout en Leuven. In 1948 wordt in Sint Idesbald de eerste cursus voor helpsters ingericht: 200 uur theorie en 400 uur stage. Voor deze cursus schrijven zich 16 kandidaten in. In datzelfde jaar maakt KAV plannen om een vzw (vereniging zonder winstoogmerk) op te richten. De ontwerpstatuten zijn gebaseerd op het bestaande Nederlandse systeem van georganiseerde gezinshulp.

Op 1 maart 1949 verschijnt het Regentsbesluit rond de oprichting, erkenning en subsidiëring van de diensten gezinshulp. Concreet leidt dit tot een regelgeving rond de opleiding en verloning van familiale helpsters. De KAV richt op 2 april 1949 de vzw Familiale Hulp op. Op 20 juli 1949 wordt Familiale Hulp erkend bij Ministerieel Besluit. Op 5 december 1949 ontvangt men de eerste toelagen van de overheid. Een jaar later zijn er 144 medewerkers in dienst. Zij bieden hulp aan 877 gezinnen. In 1953 verandert de naam Familiale Hulp in Familiehulp.

Vandaag telt Familiehulp 18 regiokantoren, 10 kinderdagverblijven De Speelboom, 42 dagverzorgingshuizen NOAH en 5 ateliers Goed Wonen. Er zijn 12.772 medewerkers die zorg, ondersteuning en huishoudelijke hulp verlenen aan 76.612 cliënten.

Familiehulp: dé partner voor zorg, ondersteuning en huishoudelijke hulp

Vandaag heeft Familiehulp een ruim aanbod aan diensten. Zo kan iedereen (jong en oud, gezinnen, alleenstaanden, personen met een handicap, mantelzorgers,...) bij Familiehulp terecht voor:

  • Gezinszorg
  • Poetsdienst
  • Poetsdienst met dienstencheques
  • Kraamzorg
  • Kinderopvang (De Speelboom)
  • Oppashulp
  • Dagverzorging (NOAH)
  • Karweidienst / Goed Wonen
  • Nachtzorg
  • Zorg via een persoonlijk assistentiebudget (PAB)

Gezinszorg helpt personen met diverse zorgbehoeften en hun omgeving. De zorgverlening gebeurt door verzorgenden van Familiehulp; polyvalente basiswerkers in de thuiszorg die mensen bijstaan in persoonsverzorging, psychosociale ondersteuning, pedagogische of agogische ondersteuning en huishoudelijke hulp.

Oppashulp wordt verleend door professionele oppassers van Familiehulp. Zij bieden gezelschap, bezigheid en toezicht bij mensen met een zorgbehoefte. Mantelzorgers kunnen zo met een gerust hart even tijd maken voor zichzelf.

In de kinderdagverblijven De Speelboom kunnen alle kinderen van 0 tot 3 jaar terecht. Vanuit haar sterke sociale functie schenkt De Speelboom bijzondere aandacht aan kinderen uit kwetsbare gezinnen. Familiehulp heeft kinderdagverblijven in Oostende, Borgerhout, Herentals, Turnhout, Heist op den Berg, Beringen, Houthalen-Helchteren, Sint-Joost-ten-Node en Evere. Elk kinderdagverblijf beschikt over een erkenning van Kind en Gezin.

Familiehulp telt 42 dagverzorgingscentra NOAH in heel Vlaanderen en Brussel. In elke NOAH kunnen oudere mensen met een zorgbehoefte een gezellige dag doorbrengen in aangenaam gezelschap. Verzorgenden van Familiehulp en vrijwilligers organiseren leuke activiteiten (wandelen, uitstapjes, kaarten en gezelschapsspelletjes, knutselen,...) en bieden kleinschalige zorg (douche, handmassage, haar wassen,...). NOAH staat voor Nabijheid, Ontmoeting, Aandacht en Huiselijkheid.

Familiehulp Goed Wonen is een onderneming van de lokale diensteneconomie en ondersteunt 65-plussers, mensen met een zorgbehoefte en financieel kwetsbare mensen bij het aanpassen van hun woning. Zo kunnen zij energie besparen en langer in hun vertrouwde huis blijven wonen.

Familiehulp beschikt over een reeks diensten voor mensen met een handicap met een BOB (basisondersteuningsbudget), een PVB (persoonsvolgend budget) of een PAB (persoonlijk assistentiebudget). Deze mensen en hun mantelzorgers kunnen genieten van zorg, ondersteuning en huishoudelijke hulp door een verzorgende, een huishoudhulp (al dan niet met dienstencheques) en/of een oppasser.

Opleiding tot verzorgende/zorgkundige

Familiehulp organiseert in samenwerking met VDAB en ESF (Europees Sociaal Fonds) opleidingen tot verzorgende en zorgkundige. Met dit getuigschrift kunnen mensen aan de slag in de thuiszorg of de residentiële zorg. De opleiding verzorgende duurt 11 maanden. Ze bestaat uit een combinatie van theorie en stages, met bijhorende individuele begeleiding en groepsbegeleiding. Het stagegedeelte van de opleiding bestaat uit 325 uur stage in de thuiszorg en 275 uur stage in een woonzorgcentrum. Familiehulp beschikt over opleidingscentra in Roeselare, Gent, Antwerpen, Brussel en Hasselt.

Familiehulp biedt sinds maart 2019 als eerste thuiszorgorganisatie de vernieuwde modulaire opleiding verzorgende/zorgkundige aan. Deze omvat twee deeltrajecten, die elk bestaan uit meerdere modules.

Stripverhaal

Om mensen een idee te geven wat Familiehulp allemaal doet, werd in 1989 door Studio Vandersteen een stripalbum uitgegeven getiteld Een dag als een andere.... De tekeningen zijn van Jeff Broeckx en het scenario van Marck Meul. Het verhaal volgt verzorgende Agnes die een gezin komt bijstaan waarin moeder Machteld omwille van breuken haar dagelijkse huishoudelijke taken niet meer kan verrichten. Machteld is zo enthousiast over het werk van Agnes dat ze besluit om zelf verzorgende bij Familiehulp te worden.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.