Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik

De Eurometropool Kortrijk-Rijsel-Doornik (Frans: Eurométropole Lille-Kortrijk-Tournai[1]) werd opgericht op 28 januari 2008. De bedoeling van het samenwerkingsverband is om de samenwerking te verbeteren binnen het grensoverschrijdend grootstedelijk gebied tussen de steden Rijsel, Kortrijk en Doornik, een gebied met ongeveer 2.100.000 inwoners.[2]

Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik
Eurométropole Lille-Kortrijk-Tournai
Intercommunale in Frankrijk

Situering
RegioHauts-de-France, West-Vlaanderen en Henegouwen
DepartementNoorderdepartement (59)
ArrondissementRijsel
Coördinaten50° 38 NB, 3° 4 OL
Algemeen
Oppervlakte611,45 km²
Inwoners (2008)2.155.161
(3.524,7 inw./km²)
Overig
Websitehttp://www.eurometropolis.eu
Portaal    Frankrijk

Geschiedenis

De eerste grensoverschrijdende contacten vonden plaats in 1991 met de oprichting van de Permanente Conferentie van Intercommunales (GPCI). In de jaren die daarop volgden zou het GPCI een belangrijke rol gaan spelen bij het tot stand komen van grensoverschrijdende projecten. Ruim tien jaar later, op 18 december 2003, werd een parlementaire werkgroep gevormd die in 2008 zou resulteren in de oprichting van de Eurometropool.[3]

Organisatie

Samenstelling

De Eurometropool is opgebouwd rond de agglomeratie van de steden Rijsel, Kortrijk en Doornik, en omvat het gebied Europese metropool van Rijsel, 4 arrondissementen in Zuid-West-Vlaanderen (Arrondissementen Ieper, Kortrijk, Roeselare en Tielt) en 3 arrondissementen in Picardisch Wallonië (Arrondissementen Aat, Doornik en Moeskroen).[4].

Organisatie

Het samenwerkingsverband is een Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking wat betekent dat ze rechtspersoonlijkheid heeft.

Doelstellingen

De Eurometropool heeft volgende zaken tot doel:

  • Het overleg, de dialoog en het politieke debat tussen de betrokken instellingen verzekeren;
  • Grensoverschrijdende coherentie verzekeren voor het geheel van het grondgebied;
  • Grensoverschrijdende projecten realiseren en faciliteren;
  • Het dagelijkse leven van de inwoners van de Frans-Belgische metropool vergemakkelijken.

Transport

metrostation Bourgogne in Tourcoing

Het openbaar vervoer op het grondgebied van de Eurometropool wordt verzorgd door de verschillende vervoersmaatschappijen van de gebieden die er lid van zijn. Voor de regio rond Kortrijk is dat de de Lijn, voor de regio rond Moeskroen en Doornik is dat TEC en voor de agglomeratie van Rijsel is dit Transpole. In het Vlaamse en Waalse gedeelte van de Eurometropool gaat het om busdiensten, Lille Métropole beschikt ook over een tram en metro. De metro van Rijsel rijkt in Tourcoing tot aan de Belgische grens en de metrostations Bourgogne en CH Dron zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Moeskroen en Kortrijk. Plannen om de metro ook tot over de grens door te trekken zijn om financiële redenen opgeborgen.

Er is een vlotte treinverbinding tussen de belangrijkste steden van de Eurometropool.

Bronnen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.