Duolingo

Duolingo is een website waarop gebruikers gratis talen kunnen leren. Oorspronkelijk was de website een platform voor het gecrowdsourcet vertalen van teksten. De website was zo ontworpen dat terwijl de gebruikers verder kwamen in de lessen, zij websites en andere documenten hielpen te vertalen.[1][2]

Duolingo
TypeOnline-educatie
Taal
RegistratieGratis
EigenaarDuolingo, Inc.
Auteur(s)Antonio Navas, Brendan Meeder, Hector Villafuerte, José Fuentes, Luis von Ahn, Marcel Uekermann, Severin Hacker en Vicki Cheung
Opgericht30 november 2011
StatusActief
Linkduolingo.com
Portaal    Media

Duolingo startte op 30 november 2011 een bètaversie met een wachtlijst van meer dan 300.000 gebruikers.[3] Op 19 juni 2012 werd Duolingo voor het grote publiek geopend.[4] Met ingang van december 2012 bood de website cursussen aan voor Engelstaligen, maar ook voor Spaans-, Portugees-, en Italiaanstaligen. Eind september 2015 waren er al 38 taalparen, nog eens 33 in voorbereiding.

De cursussen kunnen ook mobiel worden gevolgd. In de mobiele versie is de functionaliteit enigszins beperkt. De mobiele versie is beschikbaar voor iOS (iPhone), Androidapparaten en Windows Phone.[3]

Businessmodel

Duolingo gebruikte aanvankelijk een gecrowdsourcet businessmodel, waarbij de gebruikers werden uitgenodigd om inhoud te vertalen en om vertalingen te beoordelen. Documenten konden worden toegevoegd aan Duolingo voor vertaling met een uploadaccount.

Duolingo biedt uitgebreide taalcursussen, voorzien van een aantal hulpmiddelen zoals een vocabulaire-sectie met een overzicht van de geleerde woorden en de mogelijkheid hiermee te oefenen. Met een vaardigheidsboom kunnen de gebruikers hun voortgang volgen. Gebruikers krijgen "experience points (XP)" (vaardigheidspunten) wanneer ze een les voltooien. Een vaardigheid wordt beschouwd als "geleerd" ("learned") wanneer gebruikers de lessen over deze vaardigheid hebben afgerond, en "onder de knie" ("mastered") na het voltooien van een bepaald aantal "opfrislessen" ("refresh skill") die toegankelijk worden na het maken van vertalingen die min of meer gerelateerd zijn aan de betreffende vaardigheid.

Duolingo bevat ook een tijdsgebonden oefenfunctie waar gebruikers een bepaalde tijd krijgen om een aantal vragen te beantwoorden. Een goed beantwoorde vraag wordt beloond met een vaardigheidspunt en zeven extra seconden.[5] Deze functie moet worden gekocht met "lingots", de binnen Duolingo gebruikte valuta.

De inhoud van de lessen bevat vertalingen van en naar de te leren taal, waarbij uit aangeboden woorden wordt gekozen, of waarbij de vertaling moet worden ingetypt. Ook zijn er dictees en meerkeuzevragen. De website bevatte een vertaaldeel waar gebruikers webcontent konden vertalen. Gebruikers kregen daarvoor experience points (XP) toegekend. De door de gebruikers als beste beoordeelde vertalingen waren voor het publiek beschikbaar. Duolingo brengt geen kosten in rekening voor de lessen. In de tijd van het gecrowdsourcet businessmodel werden voor de vertalingen wel kosten in rekening gebracht.

Geschiedenis

Het project is gestart door de Carnegie Mellon University, professor Luis von Ahn (bedenker van Captcha) en zijn student Severin Hacker. Andere mede-ontwikkelaars zijn Antonio Navas, Vicki Cheung, Marcel Uekermann, Brendan Meeder, Hector Villafuerte, en Jose Fuentes.[1] Het project werd oorspronkelijk gesponsord door Luis von Ahns MacArthur Fellowship en een subsidie van de National Science Foundation (NSF).[6][7] Aanvullende financiering werd later ontvangen in de vorm van een investering van Union Square Ventures en van A-Grade Investments, een bedrijf van acteur Ashton Kutcher. Het project is voornamelijk geschreven in de programmeertaal Python.[8]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.