Drempt

Drempt is een plaats in de Gelderse gemeente Bronckhorst (voormalige gemeente Hummelo en Keppel) bestaande uit de dorpskernen Voor-Drempt en Achter-Drempt.

Drempt
Plaats in Nederland

Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Bronckhorst
Coördinaten52° 0 NB, 6° 10 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)1.635[1]
Overig
Woonplaatscode1520
Detailkaart
Locatie in de gemeente Bronckhorst
Foto's
De Hervormde kerk van Voor-Drempt
Portaal    Nederland
Komborden Rijksweg Drempt, vanuit richting Doesburg (2016)

De beide kernen liggen in een agrarisch gebied in de Achterhoek. Voor-Drempt telt ongeveer 1030 inwoners en Achter-Drempt telt ongeveer 320 inwoners.[2] Inclusief de buitengebieden telt Drempt ruim 1.635 inwoners.

Voor-Drempt

Voor-Drempt moet al vroeg bewoond zijn geweest. In het voorjaar van 2011 werd daar een Germaanse nederzetting gevonden tijdens de aanleg van een gasleiding. Uit onderzoek door bureau RAAP bleek dat de nederzetting uit de 2e en 3e eeuw na Christus stamt. Bijzonder was daarbij de vondst van een bronzen fibula voorzien van een swastika motief en een onbeschadigd aardewerk potje dat naar Romeins voorbeeld werd nagemaakt[3]. Het tegenwoordige Voor-Drempt is ontstaan uit een kerk (de Sint-Joriskerk) en een school. Langs de Rijksweg ligt het dorpje met ongeveer 1300 inwoners. In Voor-Drempt zijn openbare voorzieningen zoals de openbare basisschool en het Dorpshuis. Deze zijn in 2014 ondergebracht in het nieuwgebouwde Kulturhus. Sindsdien zijn de katholiek basisschool St. Willibrordus uit Achter-Drempt en de openbare basisschool De Gildeschool uit Voor-Drempt samengevoegd tot basisschool De Klimtoren.

Achter-Drempt

Achter-Drempt is ontstaan uit een kerk en een school. Langs de Zomerweg is een lint ontstaan van boerderijen en arbeiderswoningen. De rooms-katholieke Sint Willibrorduskerk vormt vanwege zijn massa een markant element tussen de relatief kleinschalige bebouwing. Het is een relatief jong dorp dat vanwege de bescherming van het omliggende landschap niet verder zal groeien.

Bij Achter-Drempt gaat de terrasrug geleidelijk over in het bouwland van het essenlandschap. De gronden rondom de bebouwde kom zijn vooral in gebruik als bouwland.

Het grootste deel van de bevolking werkt in een van de naburige steden en in de agrarische sector. De plaatselijke voetbalvereniging Drempt Vooruit (na de fusie met H&K uit het naburige Hoog-Keppel in 2003 HC'03 genoemd) is ooit uitgekomen in de 1e klasse van de zondagamateurs van de KNVB. De vereniging heeft het sportcomplex 't Doornslag als thuisbasis. Verder zijn er nog enkele kleine middenstanders.

De katholieke basisschool St. Willibrordus is sinds 2014 verdwenen en opgegaan in een fusie met de openbare basisschool in Voor-Drempt. Samen heten ze nu basisschool De Klimtoren, welke in Voor-Drempt staat.

In Achter-Drempt wordt ook jaarlijks het Drempts volksfeest (kermis) gehouden op de 3e maandag van september en de (zaterdagavond en) zondag ervoor.

Openbare voorzieningen

Drempt heeft een aantal openbare voorzieningen, zoals basisschool De Klimtoren en het Dorpshuis in Voor-Drempt. In Achter-Drempt staat Het Hessenhuus, dat o.a. dient als voetbalkantine voor sportclub HC'03.

Geboren in Drempt

Zie ook

  • www.drempt.info Informatieve website van Drempt. Berichten, activiteiten, foto's en informatie uit Drempt (dorpskernen Voor-Drempt en Achter-Drempt).


Beluister (info)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.