Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 24 juli 1979) is een Nederlandse kunstenaar, ondernemer, uitvinder en ontwerper.

Daan Roosegaarde
Persoonsgegevens
Volledige naamDaniël Ferdinand Roosegaarde Bisschop[1]
Geboren24 juli 1979
Geboorteland Nederland
NationaliteitNederlands
Beroep(en)Kunstenaar
Ontwerper
Oriënterende gegevens
Stijl(en)Technologische innovatie
Bekende werkenDune
Intimacy
Smart Highway
Van Gogh Fietspad
RKD-profiel
Website
Portaal    Kunst & Cultuur
1 Smog Free Ring = 1000m3 clean air
Van Gogh Cycle Path
Rainbow Station
Sustainable Dance Floor
Lotus 7.0

Biografie

Roosegaarde studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie AKI Enschede. Hij studeerde cum laude af,[2] waarna hij een opleiding volgde aan het voormalige Berlage Instituut[3] in Rotterdam (momenteel onderdeel van de TU Delft).

Roosegaarde staat sinds 2007 aan het hoofd van Studio Roosegaarde,[4] een ontwerpstudio met een vestiging in Rotterdam en een pop-up studio in Shanghai. Roosegaarde is betrokken bij New Dutch Digital Design, een kunstenaarscollectief dat de grenzen tussen de mens en cyberspace aftast.

Roosegaarde geeft regelmatig lezingen over design, onder meer tijdens de Design Indaba Conference in Kaapstad, TEDxBinnenhof, TEDxEutropolis, World Economic Forum in Davos,[5] Hij treedt op als gast tijdens het tv-programma De Wereld Draait Door en was eenmalig te gast bij de interviewserie Zomergasten in 2013. Op 12 februari 2016 trad Roosegaarde op in het tv-programma College Tour.

Werken

Smog Free Project

In Rotterdam stond vanaf september 2015 enige tijd de Smog Free Tower, een zeven meter hoge toren die smog uit de lucht filtert als een soort smogstofzuiger'.[6] Deze toren werd ontwikkeld in samenwerking met Studio Roosegaarde, ENS Technology, en adviseur Bob Ursem van de TU Delft. Het fijnstof in de lucht wordt gebombardeerd met positief geladen ionen, zodat het een positieve lading krijgt en neerslaat op negatief geladen gaas.[7][8][9] Na een eerste proef in Rotterdam onthulde Daan Roosegaarde zijn Smog Free Tower, als begin van de Smog Free Tour die hij samen met het Chinese ministerie van Milieubescherming organiseerde. Daarna reisde de toren langs meerdere grote Chinese steden om aandacht te vragen voor het luchtvervuilingsprobleem.[10]

Icoon Afsluitdijk

Rijkswaterstaat versterkt tussen 2018 en 2022 de Afsluitdijk om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen de kracht van het water. Er komen onder meer nieuwe keersluizen en pompen om meer water te kunnen afvoeren, waardoor een van de grootste gemalen van Europa ontstaat.[11]

In het verlengde van dit project biedt de overheid ook ruimte aan initiatieven op het gebied van natuurontwikkeling, pilots rond duurzame energie en economische ontwikkeling.

Roosegaarde is in 2015 door minister Schultz van Haegen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat gevraagd om voor de Afsluitdijk een iconisch ontwerp te maken[12] dat mogelijk gelijktijdig wordt uitgevoerd met de geplande renovatie en versterking van de Afsluitdijk.[13] In mei 2016 kwam in het nieuws dat dit icoon 13 miljoen euro zou gaan kosten.[14] Deze kosten komen voor rekening van de ministeries van Infrastructuur en Milieu (8 miljoen euro) en OCW (2 miljoen euro). Ook de provincies Friesland en Noord-Holland delen mee in de kosten (3 miljoen euro). De genoemde 13 miljoen zijn kosten voor voorbereiding, ontwerp, contractering, realisatie en onderhoud gedurende 5 tot 10 jaar. Studio Roosegaarde maakt het ontwerp en voert de art direction uit bij realisatie.[15]

Beyond

Door een aanpassing in Vertrekhal 3 ontstond een lange lege wand van 100 meter lang. In opdracht van Schiphol heeft Daan Roosegaarde, geïnspireerd door de oude 17e-eeuwse meesters van de schilderkunst zoals Ruysdael, wolkenluchten afgebeeld. Roosegaarde werkte samen met experts aan een specialistische druktechniek op lenzen die perspectief en beweging geven wanneer het werk vanuit verschillende hoeken wordt bekeken. Hierdoor ontstaat een visuele ‘augmented reality’-ruimte. Hoewel de wand slechts 10 centimeter dik is, ervaart de kijker meters ruimte. Het 3D-effect wordt ondersteund door geelwitte ledlampen die in de wand zijn opgenomen.

Van Gogh-Roosegaarde fietspad

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad ligt in Eindhoven, net buiten Nuenen, in een gebied dat door Van Gogh in zijn werk is vastgelegd. Het fietspad is geïnspireerd op het wereldberoemde werk De sterrennacht van Vincent van Gogh en wordt verlicht door duizenden fonkelende steentjes. Roosegaarde: "Ik wil een plek creëren die mensen als bijzonder ervaren, techniek gekoppeld aan beleving, dat is waar techno-poëzie voor mij voor staat".[16]

Waterlicht

'Waterlicht' was een project op de Afsluitdijk waarbij met onder meer rookmachines en laserstralen een blauwe lichtnevel werd gecreëerd die liet zien tot waar het water zou reiken zonder de bouw van de Afsluitdijk.

Windlicht

Windmolens leveren groene energie, maar toch wil niet iedereen ze in de achtertuin. Om mensen anders naar deze energieleveranciers te laten kijken, is een Zeeuws windmolenpark tijdelijk in het licht gezet. Het kunstwerk Windlicht van Daan Roosegaarde is bedoeld als ‘een verbindende link tussen Nederlanders en de schoonheid van ons nieuwe landschap’.[17] Speciale software en trackingtechnologie detecteren de windmolenwieken die met 280 kilometer per uur draaien. Groene lijnen van licht worden gekoppeld aan deze wieken.

Lotus

Wanneer de Lotus Dome (2012) de warmte van een bezoeker voelt komt de Dome tot leven. Honderden aluminium bloemen openen hun blaadjes, een diep basgeluid vult de ruimte en het licht reflecteert de lotusbloemen op de muren. Technopoezië noemt Roosegaarde dit. De folie op de Dome bestaat uit verschillende lagen mylar (soort polyester) die de blaadjes openen en dichtvouwen wanneer zij in contact komt met licht en warmte.

Dune

Een van de bekendste werken van Roosegaarde is Dune uit 2006, een interactief korenveldlandschap dat uit honderden led-lampen bestaat die reageren op aanraken en geluid. De installatie stond onder meer in Tate Modern in Londen, in het Stedelijk Museum Amsterdam, in de Maastunnel voor voetgangers in Rotterdam, in Tokio en Hongkong.

Smart Highway

Ook voerde hij projecten uit in samenwerking met aannemer Heijmans: Smart Highway, interactieve snelwegen en het hierboven genoemde Van Gogh Fietspad in Eindhoven, een fietspad dat licht geeft en dat is geïnspireerd op het schilderij De sterrennacht van Van Gogh.[18]

Rainbow Station

Een werk uit 2014 is Rainbow Station, een regenboog die iedere avond na zonsondergang enkele minuten te zien was op de oostelijke glazen gevel van een van de stationskappen van station Amsterdam Centraal.[19]

Sustainable Dance Floor

De dansvloer genereert energie via de dansende menigte. Deze energie wordt omgezet in elektriciteit voor bijvoorbeeld de belichting van de club.

Intimacy

Intimacy bestaat uit een kledingstuk van hightech materiaal dat doorschijnend wordt als de drager opgewonden raakt.

Levenslicht

Ter gelegenheid van de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, 75 jaar geleden op 27 januari 2020 ontwierp Roosegaarde een tijdelijk lichtmonument met de titel Levenslicht. Het monument, in totaal bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (het aantal vermoorde personen uit Nederland), werd onthuld in 170 gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Op 16 januari werd het gehele monument met een diameter van 20 meter eenmalig gepresenteerd aan de Maas in Rotterdam. Daarna werden de stenen verdeeld over de deelnemende gemeenten.[20]

Prijzen

Fotogalerij

Zie de categorie Daan Roosegaarde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.