Chemische industrie

De chemische industrie of scheikundige nijverheid vervaardigt producten door middel van chemische veranderingen aan bestaande (grond)stoffen. Binnen deze branche vallen alle bedrijven die voor hun industriële productie gebruik maken van chemische processen. De grens tussen procesindustrie en chemische industrie is niet scherp, al kan de chemische industrie (vooral gericht op bulkproducten en continue processen) wel opgevat worden als een deelgebied van de procesindustrie, waarin echter ook aandacht is voor kleinere hoeveelheden en batchprocessen.

Deel van een serie artikelen over

Instrumenten voor analytische chemie
––– Algemeen –––

Atoom · Binding · Element · Energie · Evenwicht · Fase · Ion · Reactie · Redox · Molecuul · Verbinding


––– Hoofdtoepassingen –––

Analytische chemie · Anorganische chemie · Fysische chemie · Industrie · Kernchemie · Organische chemie · Theoretische chemie


Portaal Scheikunde

Het chemiepark te Delfzijl.

Voorbeelden van producten van de chemische industrie

Voorbeelden van grondstoffen en producten die de chemische industrie maakt, zijn:

In België rekent men de groep van kunstvezels historische gezien niet tot de chemische industrie, maar daarentegen wel de rubberverwerkende bedrijven.

Grootste chemische bedrijven

Anno 2017 waren DowDuPont, BASF, Sinopec, INEOS, SABIC, Mitsubishi, LyondellBasell, Exxon Chemical, Air Liquide, LG Chem, Toray, Sumitomo, Linde, Johnson Matthey, Reliance, Merck KGaA, Evonik, Covestro, PPG en Ecolab de grootste chemische bedrijven wereldwijd.

Duurzaamheid

Chemiebedrijven gebruiken onder andere fossiele brandstoffen voor zowel hun energie- als grondstofvoorziening. De chemische industrie is een grootverbruiker van energie en stoot hierdoor ook broeikasgassen uit. In 2017 bedroeg de uitstoot van broeikasgassen door de Nederlandse Chemische industrie 19,7 MegaTon. Deze uitstoot vormde 41 procent van de broeikasgasemissies van de gehele Nederlandse industrie (47,7 Megaton).[1] De producten van de chemische industrie zijn soms toxisch, na gebruik vaak niet afbreekbaar of herbruikbaar en daarmee schadelijk voor het milieu.

De druk vanuit overheden op de chemische industrie neemt toe om de uitstoot van broeikasgassen en de belasting van het milieu te verlagen. De CO2-uitstoot van de chemiesector in Nederland zal in 2050 met 90 procent moeten zijn gedaald.[2] Chemische processen moeten schoner worden, minder energie en grondstof consumeren en minder gevaarlijke stoffen opleveren. Om dit te realiseren, moeten chemische bedrijven hun energievoorziening, processen en producten transformeren. Hierbij valt te denken aan schonere energiebronnen en andere grondstoffen. Biomassa kan dienen als input voor veel chemicaliën. Daarbij zal moeten worden overgeschakeld naar andere productieprocessen. Tenslotte zal moeten worden gewerkt aan producten die minder toxisch en herbruikbaar zijn.

Groene chemie kan hier een bijdrage aan leveren, maar de technische opgave is groot. Sommige van de benodigde technieken bestaan al, maar zijn nog niet rendabel. Andere technieken die nodig zijn voor vergroening bestaan nog niet. Een onderzoek dat in 2018 is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse chemische industrie heeft aangetoond dat de opgave gigantisch is. Dit onderzoek laat zien dat de vereiste versnelling alleen mogelijk is bij een drastische transformatie van de industrie. Technologieën die een hoge CO2-emissiereductie mogelijk maken en nu nog niet rendabel en betrouwbaar zijn, vragen om doorontwikkeling, zodat ze op weg naar 2050 zo snel mogelijk commercieel exploitabel kunnen worden ingezet.[3]

Chemische industrie in Nederland

De industriële chemiesector ("de chemie") is een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. In 2011 lag de omzet van de chemische industrie op 51 miljard euro. De sector gaf in dat jaar werk aan 47.000 mensen, verspreid over 400 chemiebedrijven.[4] De chemie is na de voedings- en genotmiddelenindustrie de grootste bedrijfstak in Nederland.

De Nederlandse chemie speelt ook op wereldniveau mee. In chemische sectoren als de basischemie, de productie van voedingsingrediënten, van coatings en van high-performance materialen behoort Nederland tot de mondiale top. Dat is ook terug te vinden in het exportaandeel. Bijna 20 procent van de totale Nederlandse export komt voor rekening van de chemie. Nederland exporteert meer chemische producten dan een land als Japan.

Ook in intellectueel en maatschappelijk opzicht is de chemie belangrijk. Op het gebied van onderzoek, kennisontwikkeling en innovatie zit Nederland bij de beste landen ter wereld.

Belangenbehartiging

De belangen van de chemische industrie worden in België behartigd door Essenscia, in Nederland door de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI).


Zie de categorie Chemical companies van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.