Chang'an (stad)

Chang'an (vereenvoudigd Chinees: 长安; traditioneel Chinees: 長安; pinyin: Cháng'ān) is de oude hoofdstad van meer dan tien dynastieën in China. "Chang'an" betekent "Eeuwige Vrede" in Klassiek Chinees. (Tijdens de kortstondige Xin-dynastie werd de naam veranderd in 常安, uitgesproken op dezelfde wijze in het Mandarijn, maar nu met de betekenis van "Frequente Vrede"; na de val van Xin in 23, werd de naam terugveranderd). Onder de Ming-dynastie, werd de naam van de stad veranderd in Xi'an (西安), wat "Westelijke Vrede" betekent, zoals de stad vandaag de dag nog wordt genoemd.

Chang'an
Plaats in de Volksrepubliek China

Coördinaten34° 16 NB, 108° 54 OL
Portaal    China
Chang'an (stad)
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 长安
Traditioneel 長安
Pinyin Cháng'ān

In de geschiedenis van Chang'an is de stad verschillende keren verplaatst, onder de Han-dynastie bevond deze zich 5 kilometer ten noordwesten van het huidige Xi'an, Shaanxi. Een andere locatie van Chang'an gedurende de Tang-dynastie omvatte het gebied binnen de muren van Xi'an, kleine delen van oostelijk, westelijk en een belangrijk deel van zuidelijke voorsteden van de huidige stad. Het is 8 keer zo groot als de stad onder de Ming-dynastie, die werd gereconstrueerd op basis van de keizerlijke stad van de Sui- en Tang-dynastieën. Chang'an was een van de grootste en dichtstbevolkte steden van de wereld, met meer dan een miljoen inwoners.

Han-dynastie

Gedurende de Han-dynastie was Chang'an de hoofdstad van de Westelijke-Han. Voor de stichting van de stad was de hoofdstad in de Qin-dynastie Xianyang aan de overzijde van de Weirivier, ten noordwesten van Xi'an in het huidige Shaanxi. In 202 v.Chr. werd het Xingle paleis (兴乐宫), uit de Qin-dynastie gerenoveerd en omgedoopt in het Changle paleis (长乐宫). Twee jaar later werd het Weiyang paleis (未央宫) gebouwd, door de Han-keizer Gaozu. Het paleis besloeg een kwart van de oppervlakte van de stad. In 195 v.Chr. werd begonnen met de stadsmuren en verschillende nieuwe paleizen werden gebouwd. Chang'an had 160 woonwijken en 8 hoofdstraten die konden worden gebruikt door rijtuigen. De stad fungeerde als een brug tussen Europa en Azië.

Behalve hoofdstad was Chang'an het oostelijke eindpunt van de Zijderoute en een grote metropool, vergelijkbaar met de grootste en belangrijkste Romeinse steden in die tijd. De stad had een grote bevolking, ca. 250.000 inwoners, door de belangrijke politieke rol die zij speelde, en in mindere mate door de handel en industrie.

Sui-dynastie

De Oostelijke-Han hadden hun hoofdstad verplaatst naar Luoyang en Chang'an de naam Xijing (西京) dat Westelijke hoofdstad betekent. Latere dynastieën maakten echter opnieuw van Chang'an hun hoofdstad. In 582 wees Keizer Wen van de Sui-dynastie een plaats ten zuidwesten van de stad aan om een nieuwe hoofdstad te bouwen, die hij Daxing noemde.

De Grote Wilde Ganzenpagode (652 n.Chr.) in het zuidoosten van Chang'an

Tang-dynastie

Tijdens de Tang-dynastie (618 - 907) vormde Chang'an samen met Constantinopel (Istanboel) en Bagdad de grootste steden ter wereld. Het was een kosmopolitische stad met Boeddhistische en Taoïstische kloosters maar ook met Manicheïstische, Nestoriaans-Christelijke en Mazdeïsche tempels. De stad was opgebouwd uit een dambordpatroon en telde meer dan een miljoen inwoners en was zo indrukwekkend, dat ze het model stond voor twee hoofdsteden van het oude Japan. Nara werd in 710 gebouwd en Kioto (京都) in 794, beiden naar voorbeeld van Chang'an uit de Tang-dynastie. Als ook voor de hoofdstad van de Koreaanse Silla-dynastie, Gyeongju (경주시). In Kioto zijn nu nog kenmerken te vinden die zijn overgenomen vanuit Chang'an.


Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.