Cayenne (Nederlands gebied)

In het jaar 1658 wist de WIC Cayenne op de Fransen te veroveren. Onder de Hollandse kolonisten bevond zich een aanzienlijke groep joden.

Cayenne
Nederlandse kolonie
  1659  1664
1676 – 1677
 
Algemene gegevens
HoofdstadCayenne
TalenNederlands, Frans

In 1659 gaf de WIC een groep Braziliaanse joden toestemming om op Cayenne plantages op te richten. Deze joden waren vanwege hun geloof uit Portugal verdreven Portugezen.

De Fransen vielen het daaropvolgende jaar de Nederlandse kolonisten aan in een poging de kolonie te heroveren. De Nederlanders wisten de aanval echter af te slaan omdat ze de vestingen van de voormalige machthebbers inmiddels flink versterkt hadden.

Een Nederlandse Commandeur had het bevel over de kolonie. Er werden er nieuwe nederzettingen en enkele plantages gesticht. Na verschillende Franse aanvallen op de kolonie werd in 1664 het bevel weer aan de voormalige machthebbers teruggegeven. Dit mede omdat de kolonisatie niet goed op gang wilde komen waardoor er geen winstgevende handel mogelijk was.

In 1676 veroverden de Nederlanders Cayenne opnieuw tijdens de Hollandse Oorlog. Een jaar later heroverden de Fransen het en werd het definitief een departement van Frankrijk.

Cayenne is nog steeds een Frans overzees departement. De munteenheid is in het gebied de euro, zoals in alle andere overzeese departementen in Amerika die bij de Franse Republiek horen.

Gebieden in handen van de WIC

Gouvernementen: Goudkust* · Nederlands Brazilië · Nederlandse Antillen · Nederlands-Guiana (Berbice* · Cayenne · Demerary* · Essequebo* · Pomeroon · Suriname*) · Nieuw-Nederland

Gebieden met een directeur: Maagdeneilanden

Gebieden met een baron: Tobago (geleend aan Cornelis Lampsins)

Factorijen / handelsposten: Arguin · Loango-Angolakust · Senegambia · Slavenkust

Gebieden in handen van de VOC

Gouvernementen: Amboina* · Banda* · Batavia* · Ceylon · Coromandelkust* · Formosa · Java's Noordoostkust* · Kaapkolonie* · Makassar* · Malakka* · Mauritius · Molukken*

Directoraten: Vestingen in Bengalen · Vestingen in Perzië · Suratte

Commandementen: Bantam* · Malabar · Sumatra's Westkust*

Residenten: Bandjarmasin* · Cheribon* · Palembang* · Pontianak*

Gebieden met een opperhoofd: Birma · Dejima* · Vestingen in Siam · Timor · Tonquin

Factorijen: Vestingen in China

Gebieden in handen van de Noordse Compagnie

Nederzettingen: Amsterdam eiland (incl. Smeerenburg) · Jan Mayen

Overige gebieden in handen van de Staat

Vestingen: Acadia · Fort Nassau · Zoutpannen in Venezuela

*: Gebieden ook in handen van de Bataafse Republiek geweest.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.