Buslijn 5 (Groningen-Annen)

De Groningse buslijn 5 is een buslijn van Qbuzz in de concessie Groningen-Drenthe. De bus rijdt volgens de formule van Q-link, een netwerk van zeven HOV-lijnen die de binnenstad van Groningen verbinden met de omliggende dorpen. Lijn 5 heeft hierbij de route van Annen naar Scharmer of naar Meerstad. Tussen het Hoofdstation en P+R Haren/A28 is de lijn gebundeld met lijn 6 Haren-Delfzijl.

Huidige statusin gebruik
Busdienst doorQbuzz (Q-link)
Q-link

Buslijnen: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 12 · 15

Traject
Scharmer, Goldbergweg
Scharmer, Borgmeren
Scharmer, Herenlaan
Scharmer, Woudbloemlaan
Harkstede, Hoofdweg 3
Harkstede, Hamweg
Harkstede, Dorpshuisweg
Harkstede, Pilotenweg
Harkstede, Hoofdlaan
Harkstede, Veldzicht
Harkstede, Grunostrand
Engelbert, Sportveld
Engelbert, Lintdal
Engelbert, Olgerweg
Middelbert, Middelberterweg 54
Middelbert, Middelberterweg 32
Middelbert, Middelberterweg 18
Groningen, Middelberterweg
Groningen, Tersluis
Groningen, Meeroevers Noord
Groningen, P+R Meerstad
Groningen, Odenseweg
Groningen, Stettinweg
Groningen, Brandweer
Groningen, IKEA
Groningen, Sontplein
Groningen, UMCG Hoofdingang
Groningen, Oostersingel
Groningen, UMCG Noord
Groningen, Grote Markt
Groningen, Zuiderdiep
Groningen, Hereplein
Groningen, Hoofdstation
Groningen, Van Ketwich Verschuurbrug
Haren, P+R Haren/A28
Westlaren, P+R Westlaren
Westlaren, Tienelsweg
Zuidlaren, Julianalaan
Zuidlaren, Brink
Zuidlaren, Infanterielaan
Zuidlaren, Havezathelaan
Zuidlaren, De Hilde
Schuilingsoord, Entinge
Schuilingsoord, Zuidlaarderweg 20
Annen, Hunebed
Annen, Zuidlaarderweg 90
Annen, Centrum
Annen, Eexterweg
Annen, Rotonde

De huidige lijn doet op de route (Harkstede, Engelbert, Middelbert), Driebond, IKEA, het UMCG, de Binnenstad, het Hoofdstation, P+R Haren/A28, Westlaren, Zuidlaren, Schuilingsoord en Annen aan. De lijn wordt gereden met gelede bussen, de Heuliez GX 437 en daarvoor de Mercedes-Benz Citaro G.

Geschiedenis

De huidige lijn 5 is ontstaan in 2014 door het combineren van Citybus lijn 22 en Qliners 308 en 318 naar het nieuwe Q-link concept. De lijn ontstond tegelijkertijd met Q-link lijnen 3, 4 en 15. Vooral de ritten tussen het UMCG en P+R Haren waren in de spitsuren overbelast, als gevolg van de medewerkers van dit ziekenhuis. Om dit op te lossen gingen er er 3 bussen per uur extra rijden tussen deze twee bestemmingen.

Tot september 2017 zijn er weinig wijzigingen gedaan aan deze lijn. Enkel de halte Zwetdijk in Schuilingsoord is vervallen. Ter vervanging van deze halte is er tijdelijk gestopt op de Emmalaan in Zuidlaren, maar ook deze is uiteindelijk vervallen.

De extra spitsritten tussen UMCG en P+R Haren zijn per 11 september 2016 vervallen. Deze ritten worden voortaan opgevangen door de nieuwe Q-link lijn 6, de voormalige lijn 140 naar Appingedam/Delfzijl. Zo komen er uiteindelijk 12 bussen per uur tussen UMCG en P+R Haren. De vakantie dienstregeling is ook gewijzigd tussen Haren en Annen. Deze rijdt voortaan 2x/uur in plaats van 3x/uur. Wel rijdt de bus 2x/uur in plaats van 1x/uur in de late avond naar Haren.

De grootste wijzigingen vonden plaats in september 2017 toen de route tussen Sontplein en Groningen Europapark kwam te vervallen. In plaats daarvan veranderde de route richting P+R Meerstad via de Sontweg. De route tussen het Sontplein en Station Europapark werd overgenomen door lijn 2.

Op 10 december 2017 werd de lijn verlengd richting Meerstad Tersluis en Scharmer via Middelbert, Engelbert en Harkstede.[1]

Huidige toestand

De buslijn verzorgt een belangrijke verbinding tussen het UMCG en P+R Haren, dit is dan ook het drukste gedeelte van de lijn. De uiteinden naar P+R Meerstad en Annen zijn vele malen rustiger en worden dan ook in lagere frequenties bediend. Desondanks wordt in de spits 6x/uur de gehele route gereden waardoor Zuidlaren en Annen een veel betere verbinding hebben gekregen dan lijn 318 die 2x/uur reed. Mede hierdoor is de route binnendoor via Glimmen, Onnen en Noordlaren van lagere betekenis geworden en is de frequentie verlaagd en daarna zelfs opgeheven buiten de spits. De gehele route wordt gereden met de Heuliez GX 437. Totdat van dit type alle bussen zijn ingestroomd en de laadvoorzieningen gereed zijn, zal de lijn nog gereden worden met de gelede versie van de Mercedes-Benz Citaro, de Mercedes-Benz Citaro G.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.