Buslijn 328 (Amsterdam-Almere)

Buslijn 328 is een R-net-buslijn van Keolis Nederland die Almere Haven verbindt met het station Amsterdam Holendrecht. De lijn is sinds december 2010 de opvolger van lijn 158.

Geschiedenis

Lijn 57

Op 9 oktober 1979 werd een lijn 57 ingesteld (alleen op werkdagen overdag) door de toenmalige streekvervoerder Flevodienst tussen Almere Haven en over de Hollandsebrug naar Diemen waar nog over de Harteveldseweg werd gereden. Via de Middenweg werd naar het Amstelstation gereden.

Lijn 157

Op 31 mei 1981 werd lijn 57 in het kader van de ophoging van lijnnummers binnen Amsterdam om doublures te voorkomen vernummerd in lijn 157. Ook werd voortaan in het weekeinde gereden. Daarnaast werd in Almere het nieuwe busstation 't Oor aangedaan waar kon worden overgestapt op de nieuwe lijn 152 naar Almere stad. Op dezelfde dag fuseerde Flevodienst met de VAD.

Op 5 juni 1982 werd de lijn vanaf Muiden verlegd via de Gaasperdammerweg, Rijksweg 2, Utrechtsebrug en het Europaplein naar Station Amsterdam Zuid. Hierdoor kregen de bewoners van Almere Haven een rechtstreekse verbinding met Amsterdam Zuid. Vanaf 29 mei 1983 reed lijn 157 alleen nog maar maandag tot en met vrijdag overdag omdat in de avond en het weekeinde weinig vervoer naar de zuidas was. Gelijktijdig werd in het weekeinde een nieuwe lijn 158 ingesteld tussen Lelystad, busstation 't Oor en het Amstelstation.

Op 28 mei 1984 werd lijn 157 verlegd via metrostation Gaasperplas en metrostation Holendrecht waarbij ook het noordelijke deel van Gaasperdam werd bediend. Ook kreeg het AMC hierdoor een rechtstreekse verbinding met Almere. Vanaf Holendrecht werd weer naar de A2 gereden. Vanaf 1 juni 1986 werd ook door Amstel III gereden waar via de Burgemeester Stramanweg de A2 weer werd bereikt. Bij de opening van de Flevospoorlijn tot Almere op 31 mei 1987 werd lijn 157 beperkt tot een spitsuurlijn en vanaf busstation 't Oor doorgetrokken naar Lelystad om een jaar later op 29 mei 1988 bij de verlenging van de spoorlijn naar Lelystad geheel te verdwijnen.

Lijn 158

Op 31 mei 1987 werd lijn 158 vanaf Muiden verlegd naar station Zuid volgens de route van lijn 157. Ook werd de lijn vanaf busstation 't Oor verlegd naar Almere Haven waar een rondje werd gereden. Daarnaast reed lijn 158 voortaan ook op maandag tot en vrijdag en werd op alle exploitatie uren gereden. In Buitenveldert werd voorts het VU medisch centrum aangedaan en werd via de Boelelaan en Buitenveldertselaan gereden.

In mei 1993 bij de opening van de Zuidtak van de Nederlandse spoorwegen werd de lijn vanaf Amstel III verlegd naar station Duivendrecht. In mei 1994 fuseerde VAD met het oostelijke vervoersgebied van Centraal Nederland en de Nieuwegein-vestiging van Westnederland tot Midnet; lijn 158 was voortaan een Midnetlijn. De verlegging naar station Duivendrecht was echter geen succes omdat dat station behalve overstappers tussen NS treinen vrijwel alleen gebruikt werd voor lokaal vervoer. Daarom werd de lijn vanaf Amstel III verlegd naar station Bijlmer waarna via de Dolingadreef en Daalwijkdreef naar de Provincialeweg werd gereden om bij Muiden op de oude route te komen.

In 1999 fuseerde Midnet met de omringende streekvervoerders tot Connexxion. Omdat in Almere Haven geen spoorwegstation aanwezig is, was de verbinding met lijn 158 sneller dan met de trein waarvoor men dan 2 tot 3 keer zou moeten overstappen voor een bestemming in Amsterdam Zuidoost. De lijn reed in combinatie met lijn 157 naar het Amstelstation en bood een frequente en snelle verbinding tussen Almere Haven en Amsterdam Zuidoost.

Lijn 328

In december 2010 werd lijn 158 vernummerd in lijn 328 en werd een R-net lijn in samenhang met lijn 157 die werd vernummerd in lijn 327 en door bij de Diemerknoop over te stappen op lijn 328 of GVB lijn 66 ook het station Bijlmer kan worden bereikt. Op 10 december 2017 werd de lijn overgenomen door Keolis Nederland en vanuit Almere ingekort tot Station Bijlmer.

Bronvermelding

  • Dienstregelingboekjes VAD/MIDNET/CNX
  • GVB-folders door de jaren heen
  • Lijnenloop OV Amsterdam 1839-1989, Prof.H.J.A.Duparc, geschreven in opdracht van het GVB
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.