Buslijn 10 (Nijmegen)

De Nijmeegse buslijn 10 van Breng, ook wel bekend als de Heyendaalshuttle, is een buslijn in de Gelderse stad Nijmegen.

Lijn 10
Totale lengte7,5 km
Geopend
12 december 2004: Centraal Station → Sint Annamolen → Radboud Universiteit → Sint Annamolen → Centraal Station
Heropend
augustus 2006: Centraal Station → Station Heyendaal → Radboud Universiteit → Station Heyendaal → Centraal Station
Huidige statusIn gebruik
MaterieelMercedes-Benz Citaro CNG, MAN Lion's City CNG
Busdienst doorBreng
Lijn 10
Centraal Station
overstap: trein Arriva/NS
Station Heyendaal
overstap: trein Arriva
bus 9
Huygensgebouw
Erasmusgebouw
bus 14
Spinozagebouw/Tandheelkunde
overstap: bus 14
bussen 11 t/m 15
bussen 6, 9 en 83
Radboud UMC
overstap: bussen 6, 9 en 83
bus 6 en 83
HAN
Station Heyendaal
overstap: trein Arriva
Centraal Station
overstap: trein Arriva/NS

Route

De buslijn verbindt het Centraal Station van Nijmegen via Station Nijmegen Heyendaal met de campus van de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het betreft een ringlijn die vanaf Station Heyendaal via de Heyendaalseweg, Erasmuslaan, Philips van Leydenlaan en Kapittelweg een rondje over de campus rijdt. De bussen vertrekken op het Centraal Station vanaf een speciaal perron, perron M, dat niet aan de noordkant van het Stationsplein bij Doornroosje ligt, zoals de andere perrons, maar aan de zuidkant bij de onoverdekte fietsenstalling gelegen is. Verder is buslijn 10 een van de weinige buslijnen die wel door de Spoorkuil rijdt maar niet bij de bushalte Spoorkuil stopt, waardoor tijd wordt gewonnen.

Dienstregeling

Omdat de buslijn iedere dag verantwoordelijk is voor het vervoeren van grote aantallen studenten van de RU en de HAN, rijdt de bus op weekdagen tussen 8 uur en kwart over 11 's ochtends iedere vier minuten en vervolgens tot half 6 iedere vijf minuten. Daarnaast worden er tussen kwart voor 8 en 10 uur nog zo'n tien extra bussen per uur ingezet om de grote aantallen studenten te accommoderen. Op de buslijn rijden voornamelijk gelede bussen van het type Mercedes-Benz Citaro, om zo meer studenten per rit te kunnen vervoeren.

Geschiedenis

Bij de CVD bestond in de jaren negentig een buslijn 10 die reed van de Horstakker in Lindenholt naar het station.

Op 12 december 2004 werd de Heyendaalshuttle toegevoegd aan de dienstregeling van Breng. Aanvankelijk reed de buslijn door de Spoorkuil en vervolgens over de Sint Annastraat. Hierbij werd eerst de halte Sint Annamolen en vervolgens eerst de HAN aangedaan. Vanaf augustus 2006 is de Spoorkuil verlengd tot aan Station Heyendaal en wordt hierna eerst de halte Universiteit O.Z., thans Huygensgebouw genaamd, aangedaan.

Aanvulling op Heyendaalshuttle

Ondanks zijn hoge frequentie staat lijn 10 al jaren bekend als een uitermate drukke buslijn. De snel toenemende studentenaantallen van de RU en de HAN, die naast lijn 10 ook geheel of gedeeltelijk worden bediend door de buslijnen 6, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 58, 83 en 300 en door de treinen van Arriva tussen Nijmegen en Venlo/Roermond, zorgen vooral in de ochtendspits voor zowel overvolle bussen als fietspaden.

Hiertoe is in maart 2018 besloten om vanaf september datzelfde jaar de collegetijden van de RU en de HAN, die beide begonnen om kwart voor 9, aan te passen. Aanvankelijk zouden de colleges op de RU een kwartier later en die van de HAN een kwartier eerder beginnen, omdat de RU studenten vanuit het gehele land trekt, terwijl naar de HAN voornamelijk studenten uit de regio gaan, die dus minder ver hoeven te reizen vanuit hun ouderlijke woonplaats. Omdat men echter constateerde dat het percentage studenten aan de RU dat op kamers woonde in Nijmegen vele malen hoger was dan dat aan de HAN, werd toch besloten om de colleges van de RU te vervroegen en die van de HAN te verlaten.

Om het openbaar vervoer van en naar de campus verder te verbeteren is al meermaals besproken om weer trams in Nijmegen te gaan inzetten, ter aanvulling of eventueel zelfs als (gedeeltelijke) vervanging voor buslijn 10[1]. Ook de mogelijkheden tot lightrailtrams die voor de Stadsregio Arnhem Nijmegen worden besproken zouden een verbinding met Heijendaal kunnen incorporeren[2] en ook de Keizerlijn, die tussen 2018 en 2020 zou moeten gaan rijden, moet een halte gaan krijgen op de campus[3].

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.