Huygensgebouw

Het Huygensgebouw is een bouwwerk in de Nederlandse stad Nijmegen dat deel uitmaakt van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het gebouw huisvest de faculteit natuurwetenschappen, wiskunde en informatica (FNWI) en is vernoemd naar de 17e-eeuwse wetenschapper Christiaan Huygens. De bouw ervan begon in 2002. In 2005 werden de eerste twee vleugels in gebruik genomen en op 8 mei 2007 werd het gebouw officieel geopend door Koningin Beatrix door het in beweging stellen van de Slinger van Foucault in de ingangshal.

De voorzijde van het Huygensgebouw; rechts het Erasmusgebouw.
De achterzijde van het Huygensgebouw.
Het oude "UL" wijkt voor het Huygensgebouw (vleugels 3 en 4).

Het gebouw -dat is gebouwd op de plaats van het voormalige Universeel Laboratorium (UL) van dezelfde faculteit FNWI- bestaat uit vier bouwvolumes (de "vleugels") van elk vier verdiepingen, die aan elkaar verbonden zijn via een tussengebouw (de "straat"). Midden in het gebouw bevindt zich een centraal plein.

Het Huygensgebouw is via een reeds bestaand ondergronds gangenstelsel verbonden met het gebouw Mercator 3, het NanoLab Nijmegen en het Goudsmitpaviljoen, die beide ook deel uitmaken van dezelfde faculteit. In de parkeerkelder is een aparte bevoorradingsgang gescheiden van het autoverkeer aan het parkeerdek opgehangen om het vervoer van chemische stoffen gescheiden te houden van de overige bewegingsstromen.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.