Brug bij Keizersveer

De Brug bij Keizersveer (of Keizersveerse brug; Keizersveerbrug) in de provincie Noord-Brabant verbindt het Land van Altena met het Brabantse vasteland over de Bergsche Maas.

Brug bij Keizersveer
De brug gezien vanaf de zuidoever
Algemene gegevens
LocatieKeizersveer
Coördinaten51° 43 NB, 4° 53 OL
OverspantBergsche Maas
Lengte totaal310 m
Hoogte10,2 m
BeheerderRijkswaterstaat
Ook bekend alsKeizersveerse brug; Keizersveerbrug
Bouw
Bouwperiodeeerste burg begin jaren '30;
eind jaren '30 als Moerdijkbrug;
eind jaren '70 op huidige locatie
Opening1ste brug: 1931
huidige brug: 1 december 1978
Gebruik
Huidig gebruikauto-, fiets- en landbouwverkeer
WegA27
Verkeersintensiteit84.900 mvt/etmaal (2015)
Architectuur
TypeVakwerkbrug
Materiaalstaal
BijzonderhedenHergebruikte brugdelen van de Moerdijkbrug uit 1936

Portaal    Verkeer & Vervoer
De Bergsche Maas en de Brug bij Keizersveer in 1979.

Etymologie

De brug is genoemd naar het Keizersveer, dat de veerverbinding onderhield over de Bergsche Maas als onderdeel van de Napoleonsweg, welks route de huidige A27 grotendeels volgt.

Zowel "de Napoleonweg" als "de Keizersveer" verwijzen naar de Franse tijd van Nederland. De namen zijn afkomstig van keizer Napoleon Bonaparte die in 1811 op deze plek de veerboot nam over de Maas om een bezoek te brengen aan de ingelijfde Hollandse gewesten. Hier werd namelijk de Napoleonsweg tussen Parijs en Amsterdam aangelegd, waarvoor Spaanse krijgsgevangenen werden gebruikt.

In Zuid-Nederland, met name in Brabant, verkreeg Napoleon Bonaparte status, omdat hij de katholieke kerken teruggaf aan de bevolking. Hij wist de protestantse minderheid ook te vriend te houden, door nieuwe kleine kerkjes te bouwen. Deze gebouwen zijn ook wel bekend als Napoleonskerkjes.

In het Brabantse Dorpje Aarle is het enige Nederlandse Napoleon Monument opgericht.

Geschiedenis

De eerste verkeersbrug is gebouwd in 1931[1] en is in de Tweede Wereldoorlog meerdere malen opgeblazen. Op 13 mei 1940 bliezen de Nederlandse strijdkrachten deze op bij het terugtrekken.[2] Op 31 oktober 1944 wordt de brug gedeeltelijk (en een dag later geheel) opgeblazen door terugtrekkende Duitse strijdkrachten. Na de oorlog is de brug wederom hersteld.

Op 6 december 1968 is de A27 geopend als snelweg met twee rijbanen met twee rijstroken. De bestaande brug vormde door het toenemende gebruik al vrij snel een flessenhals waardoor files toenamen. Om deze reden zijn eind jaren zeventig de overspanningen vervangen door zes oude overspanningen van de eveneens vervangen Moerdijkbrug. Deze zes delen zijn koppels van drie delen naast elkaar geplaatst zodat voor beide richtingen brede rijbanen konden ontstaan. De Spijkenissebrug bij Spijkenisse is eveneens herbouwd met oude brugdelen van de Moerdijkbrug. Op 1 december 1978 is de Brug bij Keizersveer heropend.[3]

De huidige brug had tot 2003 de kleuren rood en wit, net zoals de kleuren van de Spijkenissebrug. Beide bruggen kampten met hetzelfde probleem dat nieuwe verflagen afbladderden. Beide bruggen zijn met dezelfde constructie gerenoveerd waarbij de oude verflagen grondig verwijderd werden voordat een nieuwe verflaag geplaatst werd. Hoewel de Spijkenissebrug haar rood/witte kleurenpalet heeft behouden, is de Brug bij Keizersveer geheel wit geverfd, zodat de brug lichter overkomt op automobilisten die deze brug met hoge snelheid passeren en deze ervoeren als een soort donkere tunnel.

Drie nieuwe bruggen

In de A27 worden tussen 2018 en 2023 drie stalen bruggen over de grote rivieren vervangen door betonnen bruggen, die minder onderhoud nodig hebben en minder geluidsoverlast veroorzaken. Dit betreft de Hagesteinsebrug, de Merwedebrug en de Keizersveerbrug. Na de bouw van de drie nieuwe bruggen worden de oude bruggen gesloopt. Hiervoor wordt door het ministerie 389 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat bedrag komt bovenop het bedrag van 860 miljoen euro dat al is gereserveerd voor de verbreding van de A27 naar 2 keer 3 rijstroken.[4]

Volgende brug stroomafwaarts:
-
Bruggen over de Maas in Nederland Volgende brug stroomopwaarts:
Brug bij Heusden

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.