Bromelliet

Het mineraal bromelliet is een zeldzaam beryllium-oxide, met de chemische formule BeO. Bromellietkristallen zijn kleurloos tot wit en bezitten een hexagonale kristalstructuur. Het komt voor in pegmatitische mangaan-ijzer-afzettingen. Het mineraal heeft een smeltpunt van 2570 °C. Het is noch magnetisch, noch radioactief.

Bromelliet
Mineraal
Chemische formuleBeO
KleurKleurloos-wit
StreepkleurWit
Hardheid9
Gemiddelde dichtheid3,017 g/cm³
GlansGlasachtig
OpaciteitTransparant
Splijting[1010] duidelijk
Kristaloptiek
KristalstelselHexagonaal
RuimtegroepP63mc
Eenheidscela = 2,6983 Å
c = 4,3776 Å
Brekingsindices1,719 - 1,733
Dubbele brekingδ = 0,028
Pleochroïsmegeen
Overige eigenschappen
Vergelijkbare mineralenSwedenborgiet, richteriet en manganofylliet
Radioactiviteitgeen
Magnetismegeen
Lijst van mineralen
Portaal    Aardwetenschappen

Bromelliet is zeer zelden te vinden in zijn natuurlijke vorm, maar het wordt reeds meer dan 40 jaar synthetisch geproduceerd voor allerhande industriële toepassingen.

Naamgeving en ontdekking

Bromelliet is genoemd naar de Zweedse scheikundige Magnus von Bromell. Het mineraal werd in 1925 ontdekt in Långban (Värmland, Zweden).

Industriële toepassingen

Aangezien bromelliet vrij veel beryllium bevat (36,03%), wordt het in de industrie gebruikt als berylliumerts. Het mineraal is een van de stoffen die worden gebruikt bij de productie van namaak-edelstenen.

In kernreactoren wordt het gebruikt als moderator voor snelle neutronen. Keramiek dat bromelliet bevat wordt gebruikt in de elektronica en als smeltkroes voor het smelten van uranium en thorium.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.